Business & Finance Τρίτη 12/01/2021, 15:04
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

EKT: Οι οριστικές εποπτικές οδηγίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις

EKT: Οι οριστικές εποπτικές οδηγίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις

Τις οριστικές οδηγίες για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών στην Ευρωζώνη δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πρόκειται για την τελική οδηγία, η οποία αποσαφηνίζει τη χρήση των εποπτικών εργαλείων για τη διευκόλυνση βιώσιμων συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Συγκεκριμένα:

  • Τα αξιόπιστα σχέδια συγχωνεύσεων δεν θα «τιμωρούνται» με υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις.
  • Τα κέρδη από το badwill (σ.σ. η διαφορά μεταξύ της αναθεωρημένης λογιστικής αξίας μιας τράπεζας και της τιμής που καταβάλλει η αγοράστρια τράπεζα) θα χρησιμοποιούνται ως κεφάλαια.
  • Θα επιτρέπεται η προσωρινή χρήση υπαρχόντων εσωτερικών μοντέλων, με την επιφύλαξη ενός ισχυρού προγράμματος ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τρεις άξονες διαμορφώθηκαν κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης, η οποία ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου του 2020.

«Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει τα εποπτικά εργαλεία για να διευκολύνει βιώσιμα σχέδια συγχώνευσης, τα οποία θα πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστρα επιχειρηματικά πλάνα, σε βελτίωση της βιωσιμότητας του επιχειρηματικού μοντέλου και σε σεβασμό των υψηλών επιπέδων διοίκησης και διαχείρισης κινδύνου» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κεντρική τράπεζα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News