Business & Finance Παρασκευή 26/04/2024, 10:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Anglo American: Απέρριψε την προσφορά εξαγοράς 39 δισ. δολαρίων της BHP

Anglo American: Απέρριψε την προσφορά εξαγοράς 39 δισ. δολαρίων της BHP

Απέρριψε η Anglo American την πρόταση εξαγοράς ύψους 39 δισ. δολαρίων από την BHP Group, λέγοντας ότι υποτιμά σημαντικά την εταιρεία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που πρότεινε η BVP, η Anglo θα προχωρούσε αρχικά στην απόσχιση των μεριδίων της σε εταιρείες πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος στη Νότια Αφρική, προτού να εξαγοραστεί. Η συνολική αξία ανά μετοχή της πρότασης ήταν περίπου 25,08 λίρες, ανακοίνωσε χθες η BHP.

Η απόρριψη της πρότασης από την Anglo ήταν ευρέως αναμενόμενη. Αναλυτές και κάποιοι επενδυτές της εταιρείας θεώρησαν την πρόταση της BHP πολύ χαμηλότερη από αυτά που θα έφερναν την εταιρεία ορυχείων με τα 107 χρόνια ιστορίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η BHP θα πρέπει τώρα να βελτιώσει την προσφορά της εάν θέλει να ξεκινήσει συνομιλίες.

«Η πρόταση της BHP είναι ευκαιριακή και δεν αποτιμά τις προοπτικές της Anglo American», δήλωσε ο πρόεδρος  της εταιρείας, Stuart Chambers, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πριν από δύο χρόνια, η μετοχή της Anglo κινούνταν περίπου στις 43 λίρες, αλλά η αξία της έχει πληγεί από μεγάλες λειτουργικές αναποδιές και πισωγυρίσματα της αγοράς.

Μια συγχώνευση με την Anglo θα έδινε στην BHP περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς από ορυχεία χαλκού, σε μία εποχή που γνώστες της αγοράς προειδοποιούν για αναμενόμενες ελλείψεις, οι οποίες θα εκτοξεύσουν τις τιμές του μετάλλου στα ύψη.

Η Anglo θεωρείται εδώ και καιρό ως ένας πιθανός στόχος για τις μεγαλύτερες εταιρείες ορυχείων, ιδιαίτερα καθώς κατέχει ελκυστικές μονάδες χαλκού στη Νότια Αμερική, σε μια εποχή που το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας είναι πρόθυμο να αυξήσει τα αποθέματα και την παραγωγή του. Ωστόσο, οι μνηστήρες έχουν αποθαρρυνθεί από την περίπλοκη δομή της Anglo και το μείγμα άλλων εμπορευμάτων στο χαρτοφυλάκιό της, από πλατίνα μέχρι διαμάντια, και ειδικά από την μεγάλη έκθεσή της στη Νότια Αφρική.

Η BHP είχε προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση επιμένοντας ότι η Anglo θα έπρεπε να διαχωρίσει τις δύο νοτιοαφρικανικές μονάδες της ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η εξαγορά.

H Anglo απέρριψε και αυτή την πρόταση, λέγοντας ότι δεν είναι ελκυστική για τους επενδυτές της.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΒΗΡ: Προσέγγιση αγοράς της Anglo αντί 39 δισ. δολαρίων – Στα σκαριά νέος κολοσσός;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News