Business & Finance Τρίτη 16/04/2024, 04:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «φόρος» των ηρώων – Γιατί οι εργαζόμενοι που κερδίζουν τον σεβασμό μας βγάζουν λιγότερα

Ο «φόρος» των ηρώων – Γιατί οι εργαζόμενοι που κερδίζουν τον σεβασμό μας βγάζουν λιγότερα

Κάποια επαγγέλματα «ηρωοποιούνται». Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν κερδίσει το σεβασμό μας βετεράνοι, πυροσβέστες, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί, άνθρωποι που φροντίζουν για την ασφάλειά μας, σώζουν ζωές και γαλουχούν μελλοντικές γενιές.

Η λέξη «ήρωας» παραπέμπει στην ανιδιοτέλεια και τη δύναμη ψυχής που συνοδεύουν τις ευθύνες των εργαζομένων αυτών σε καθημερινή βάση. Αυτή η «ετικέτα» όμως πέρα από εκτίμηση και αίσθημα προσωπικής ολοκλήρωσης, δεν φαίνεται να συνοδεύεται με την ανάλογη αμοιβή στον επαγγελματία για την εργασία που προσφέρει.

Πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με το BBC, έδειξε ότι οι «ήρωες» επαγγελματίες φορτώνονται στην ουσία τον συμπερασματικό συλλογισμό ότι δεν ενδιαφέρονται για τις προσωπικές ανάγκες και φιλοδοξίες τους. Κάτι που στην πράξη δεν ισχύει.

Οι συνέπειες στον εργασιακό χώρο ενδέχεται να είναι σοβαρές. Η «ηρωοποίηση» μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες αμοιβές αλλά και σε «στραβά μάτια» σε πολιτικές που οδηγούν σε χειρότερες συνθήκες εργασίας. 

Δίκοπο μαχαίρι

Νωπά είναι ακόμα τα σημάδια από την πανδημία της Covid-19 και τον ηρωισμό που επέδειξαν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, οι οποίοι κλήθηκαν να αντεπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας αλλά και της ψυχολογικής επιβάρυνσης που επέφερε η ιδιάζουσα συγκυρία.

Οι υγειονομικοί ανακηρύχθηκαν ήρωες, ωστόσο αυτή την ταμπέλα την ένιωθαν αρκετά κενή.

Η ιδέα του ανιδιοτελούς ήρωα εξετάστηκε από ψυχολόγους για το κατά πόσο συμβάλλει στο να παραγνωρίζονται οι ανάγκες των εργαζομένων αυτών, γεγονός που θα επηρέαζε τις εργασιακές συνθήκες σε πολλά επαγγέλματα. Για παράδειγμα, σε έρευνα για το τι θέσεις εργασίας πρέπει να αναζητήσουν οι βετεράνοι μετά την αποχώρησή τους από τον στρατό, η κοινή γνώμη απάντησε με θέσεις που εξυπηρετούν άλλους και όχι με υψηλά αμειβόμενες θέσεις.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πώς το στερεότυπο του ήρωα μπορεί να επηρεάσει τις συμβουλές σταδιοδρομίας για παράδειγμα ή τις αποφάσεις πρόσληψης από τους εργοδότες, έτσι ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να κατευθυνθούν σε αυτά τα επαγγέλματα παρά σε άλλους κλάδους.

Ευκαιρία για εκμετάλλευση;

Φαίνεται πως η ηρωοποίηση μπορεί να ενθαρρύνει την εκμετάλλευση στο χώρο εργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η διδασκαλία, η νοσηλευτική, η κοινωνική εργασία και η αστυνόμευση.

Οι άνθρωποι θεωρούν ότι σε μια εργασία «ηρωική», ο εργαζόμενος θα πρέπει πιο εύκολα να θυσιάσει το ρεπό του και μάλιστα δωρεάν.

Επιπλέον, σε μια υποθετική μείωση μισθών, ο κόσμος κάνει συνειρμό με τον ανιδιοτελή αλτρουισμό με αποτέλεσμα να συνάγεται ένα αντιφατικό συμπέρασμα: Λόγω του σεβασμού σε αυτά τα άτομα, γινόμαστε πιο ανεκτικοί στο να μην τους φέρονται δίκαια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News