Business & Finance Τρίτη 9/04/2024, 07:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απολυθήκατε ξαφνικά; Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να βρείτε ξανά δουλειά

Απολυθήκατε ξαφνικά; Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να βρείτε ξανά δουλειά

Σε αναζήτηση εργασίας προχωρούν πολλοί εργαζόμενοι που απολύθηκαν αιφνιδίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία της Covid-19 μεγάλες επιχειρήσεις προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, με τα στοιχεία να δείχνουν έξαρση το 2024.

Μόλις μέσα σε ένα τρίμηνο, από την αρχή του 2024, υπολογίζεται ότι έχασαν τη δουλειά τους περισσότεροι από 57.000 εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο. Μόνο στη Σιγκαπούρη, περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι απολύθηκαν το 2023, «υπερδιπλάσιοι από το ιστορικό χαμηλό που σημειώθηκε το 2022», σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.

Αλλά και σε κολοσσούς τεχνολογίας, από την Alphabet έως τη Meta, την Amazon και τη Microsoft, 230 εταιρείες του κλάδου προχώρησαν σε περικοπές θέσεων εργασίας φέτος.

Με όλες αυτές τις απολύσεις, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στην αγορά εργασίας, αναζητώντας έναν νέο ρόλο.

Σύμβουλοι καριέρας επισημαίνουν πως μια απόλυση είναι μια πολύ έντονη συναισθηματική εμπειρία, καθώς ο απολυμένος νιώθει σαν χαμένος μετά το συμβάν. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να κάνει ένα διάλειμμα και να καταστρώσει ένα πλάνο για το πώς θα προχωρήσει μπροστά.

Η σύμβουλος καριέρας του LinkedIn Pooja Chhabria δίνει πέντε συμβουλές, για το πώς θα κατακτήσετε τον επόμενο εργασιακό στόχο σας.

Επενδύστε στις διασυνδέσεις σας

Η απόλυση είναι βέβαιο ότι θα συνοδεύεται από νέες προκλήσεις. Πρώτον, είναι σημαντικό να στηριχτείτε στις διασυνδέσεις σας και να εργαστείτε για την ενίσχυσή τους.

«Μείνετε σε επαφή με τους συναδέλφους στην προηγούμενη θέση σας», τονίζει η Chhabria στο cnbc. Επιπλέον, προτείνει να παρευρίσκεστε σε εκδηλώσεις του κλάδου και να επικοινωνήσετε με τις επαφές σας στις εταιρείες στις οποίες θέλετε να εργαστείτε.

Σύμφωνα με την ίδια, κάποιος που αναζητά εργασία έχει τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσει τη θέση, εάν τον παραπέμψει σε αυτήν κάποιος που γνωρίζει μέσα στην εταιρεία.

Βελτιώστε την παρουσία σας στο διαδίκτυο

Είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιείτε τον χρόνο της ανεργίας με σύνεση για να αναπτυχθείτε επαγγελματικά. Είναι επίσης εξίσου σημαντικό να δείξετε πώς έχετε αναπτυχθεί.

Η Chhabria προτείνει να δίνετε έμφαση στις δεξιότητές σας όταν ενημερώνετε το βιογραφικό σας και τα διαδικτυακά επαγγελματικά σας προφίλ. Όπως αναφέρει «το 87% των υπεύθυνων προσλήψεων μας είπαν ότι δίνουν προτεραιότητα στις δεξιότητες όταν ελέγχουν τους υποψηφίους για ρόλους».

Ένας άλλος τρόπος για να ξεχωρίσετε είναι να αρχίσετε να μοιράζεστε περιεχόμενο στο διαδίκτυο σχετικά με τις επαγγελματικές σας γνώσεις, την προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία ή τις μελλοντικές σας επαγγελματικές φιλοδοξίες.

«Το περιεχόμενο οδηγεί πραγματικά στη δημιουργία κοινότητας», δήλωσε η Chhabria, εξηγώντας πως αν κάποιος μιλάει για τη δουλειά του, η πληροφορία θα φτάσει σε περισσότερους αποδέκτες.

Προετοιμαστείτε για την ερώτηση «Πείτε μου για εσάς»

Πάντα να προετοιμάζεστε για την πρώτη ερώτηση που συνήθως σας κάνουν σε μια συνέντευξη, η οποία είναι: Πείτε μας για εσάς.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποτιμούν αυτή την ερώτηση, ωστόσο, δείχνει γιατί είστε το καταλληλότερο άτομο για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση. Μπορεί να σας βοηθήσει να τοποθετηθείτε ώστε να ξεχωρίσετε και να επηρεάσετε το αποτέλεσμα της συνέντευξης.

Οι περισσότεροι αφιερώνουν πολύ χρόνο για να περιγράψουν χρονολογικά το εργασιακό τους ιστορικό. Ωστόσο η αφήγηση μιας πιο συνεκτικής ιστορίας φαίνεται να είναι πιο επιδραστική.

Προετοιμάστε την απάντησή σας μιλώντας για την εμπειρία σας και συνδέοντάς την με το γιατί είναι πολύτιμη για τη θέση και τα καθήκοντα που έχετε αναλάβει, προτείνει η Chhabria.

Υπερασπιστείτε το κενό καριέρας σας

Μπορεί να είναι αποθαρρυντικό να μιλήσετε για το κενό καριέρας σας μετά την απόλυση. Όμως αυτά τα «διαλείμματα» καριέρας θεωρούνται κάτι πολύ φυσικό για τους επαγγελματίες. «Απλά να είστε ειλικρινείς και να μιλάτε με διαφάνεια σχετικά με αυτό», τονίζει.

Η ειλικρίνεια μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με το πρόσωπο που παίρνει τη συνέντευξη.

Επιπλέον, προτείνει να μιλήσετε για το πώς χρησιμοποιήσατε το διάστημα αυτό προς όφελός σας, όπως για παράδειγμα ότι επενδύσατε στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, είτε παρακολουθήσατε μερικά μαθήματα.

Μην επικρίνετε τον προηγούμενο χώρο εργασίας

Μετά την απόλυση, είναι εύκολο να μιλήσετε άσχημα για τον προηγούμενο εργοδότη σας. Ωστόσο, η Chhabria προτείνει να αφήσετε την κριτική έξω από τη συζήτηση.

Η ίδια συνιστά να μην ξοδεύετε χρόνο σε αυτό, καθώς πολλοί άνθρωποι βιώνουν απολύσεις και είναι προτιμότερο να μιλήσετε θετικά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τηλεργασία: Ναι, μπορεί και να σας «ξεχάσουν» στο γραφείο

Το Νο 1 κόλπο που χρησιμοποιούν οι ιδιαίτερα επιτυχημένοι άνθρωποι για να φτάσουν στην κορυφή

Την ημέρα που έγινε εκατομμυριούχος, πέταξε το ρολόι του – Γιατί το έκανε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News