Business & Finance Τρίτη 2/04/2024, 14:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την ημέρα που έγινε εκατομμυριούχος, πέταξε το ρολόι του – Γιατί το έκανε

Την ημέρα που έγινε εκατομμυριούχος, πέταξε το ρολόι του – Γιατί το έκανε

Τι θα μπορούσε να συγκινήσει και να εκτιμήσει περισσότερο ένας εκατομμυριούχος; Ακριβά ρούχα, αξεσουάρ, ρολόγια Rolex, τιμαλφή; Κι όμως. Για τον Mark Cuban το περιουσιακό στοιχείο που εκτιμά περισσότερο είναι ο χρόνος.

Σε ηλικία 32 ετών, ο Cuban πούλησε την πρώτη του startup – μια εταιρεία λογισμικού που ονομαζόταν MicroSolutions – για 6 εκατομμύρια δολάρια. Τότε ήταν που προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση: Έβγαλε το ρολόι του και το πέταξε! Αφού απέκτησε αυτή την οικονομική ασφάλεια, δεν ήθελε να αισθάνεται ότι ο χρόνος του ανήκε σε κανέναν, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο δισεκατομμυριούχος σήμερα επιχειρηματίας.

Κατά τον 65χρονο Mark Cuban «ο χρόνος είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που δεν μπορείς ποτέ να πάρεις πίσω. Δεν μπορείς ποτέ να τον κατέχεις πραγματικά». Το κίνητρό του, κατά τον ίδιο, ήταν να βρίσκεται σε μια θέση όπου θα μπορούσε να αποφασίζει με ποιον τρόπο θα ήθελε να περνάει το χρόνο του.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για ένα «μότο» που κληρονόμησε στα πρώτα χρόνια της εφηβείας όταν ήταν μόλις 14 ετών, από τον πατέρα του, ο οποίος εργαζόταν 60 ώρες την εβδομάδα για μια εταιρεία που φτιάχνει ταπετσαρίες αυτοκινήτων έξω από το Πίτσμπουργκ, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο cnbc τον Φεβρουάριο του 2024. Μερικές φορές, ο πατέρας του τον έπαιρνε μαζί του στη δουλειά για να του δείξει πώς είναι να δουλεύεις για κάποιον άλλο.

«Αυτός ο χρόνος δεν ξοδεύτηκε για να μάθω τι έκανε ο πατέρας μου, αλλά για να μάθω ότι η δουλειά του δεν είχε μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «ο χρόνος του δεν ήταν ποτέ δικός του» και πως ο πατέρας του ήθελε να δημιουργήσει το δικό του μονοπάτι.

«Πετώντας» στον χρόνο

Το επόμενο βήμα του Cuban στην κατάκτηση του χρόνου έγινε το 1999. Τότε πωλήθηκε η εταιρεία που είχε συστήσει, η Broadcast.com, στη Yahoo για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές κι εκείνος για να προστατέψει τον χρόνο του, αγόρασε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο για 40 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή του η αγοραπωλησία εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη συναλλαγή ηλεκτρονικού εμπορίου στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness. «[Η αγορά ενός ιδιωτικού αεροπλάνου] ήταν ο παντοτινός μου στόχος, επειδή το περιουσιακό στοιχείο που εκτιμώ περισσότερο είναι ο χρόνος, και αυτό μου χάρισε χρόνο», δήλωσε στο Money το 2017.

Μόνο smartwatch

Φθάνοντας στο σήμερα, ο Cuban φοράει ένα smartwatch για να παρακολουθεί τις μετρήσεις της υγείας του, αλλά αυτό δεν έχει αλλάξει τη στάση του για τον χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος του το περνάει με την οικογένειά του, βοηθώντας στη διοίκηση των Dallas Mavericks του NBA, με εμφανίσεις στην εκπομπή “Shark Tank” του ABC και διευθύνοντας τη φαρμακευτική του εταιρεία Cost Plus Drugs.

Την ημέρα που έγινε εκατομμυριούχος, πέταξε το ρολόι του – Γιατί το έκανε-1

«Ήθελα να βγάλω αρκετά χρήματα ώστε να μην χρειάζεται να λογοδοτώ σε κανέναν άλλο», δήλωσε ο Cuban σε μάθημα MasterClass που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Με τη στρατηγική του αυτή μπόρεσε να φτιάξει το δικό του πρόγραμμα και να ζει τη ζωή του όπως εκείνος θέλει.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Αυτά είναι τα 3 χαρακτηριστικά που ψάχνει ο Warren Buffett σε έναν καλό υπάλληλο

Mark Cuban: Οι εννιά λέξεις που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε από τους άλλους

Πώς διοικείς τη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου; Γιατί ο Tim Cook ξυπνά από τις 3:45 το πρωί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News