Business & Finance Δευτέρα 2/10/2023, 07:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To μυστικό του καλού πωλητή – Το έμαθε στα 12 του και έγινε δισεκατομμυριούχος

To μυστικό του καλού πωλητή – Το έμαθε στα 12 του και έγινε δισεκατομμυριούχος

Ο Mark Cuban έμαθε το μυστικό του καλού πωλητή όταν ήταν μόλις 12 ετών.  

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο GQ, ο Cuban ρωτήθηκε ποιο ήταν το «κλειδί για να πουλάει κανείς καλά».

Η απάντησή του: «Δεν προσπαθείς να πείσεις τους ανθρώπους. Προσπαθείς να τους βοηθήσεις».  

Ο πλέον δισεκατομμυριούχος, έμαθε αυτό το μυστικό στην πρώτη του δουλειά.

Σε ηλικία 12 ετών, ο Cuban ξεκίνησε μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα στις επιχειρήσεις, πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα, πουλώντας σακούλες σκουπιδιών, για να βγάλει αρκετά χρήματα για να αγοράσει αθλητικά παπούτσια. 

Όταν πουλούσε, ο Cuban παρατήρησε ότι κάθε πελάτης ανέφερε κάτι που θα έκανε τη ζωή του πιο απλή αν αγόραζε τελικά τις σακούλες. «Σίγουρα, αυτό το κάνει πιο εύκολο, δεν χρειάζεται να κουβαλάω αυτό το μεγάλο κουτί», του απαντούσαν οι πελάτες, όπως, μεταδίδει το CNBC.

Τότε ήταν που έμαθε ότι η πώληση είχε να κάνει με τη δημιουργία αξίας για τους πελάτες αντί απλώς με το να πείσει ότι είχε ένα υπέροχο προϊόν. Ο Cuban συνέχισε να εργάζεται ως πωλητής στο Your Business Software, ένα κατάστημα λιανικής λογισμικού υπολογιστών στο Ντάλας του Τέξας. Εκεί δημιούργησε ισχυρές σχέσεις με τους πελάτες του και με τη βοήθειά τους μπόρεσε να δημιουργήσει τη MicroSolutions, την πρώτη του εταιρεία, την οποία πούλησε αργότερα για 6 εκατομμύρια δολάρια.  

Το κλειδί για να γίνει κανείς εξαιρετικός πωλητής, είναι να καταλάβει τι χρειάζεται ο πελάτης του και μετά να καλύψει αυτή την ανάγκη. «Πάντα λέω στους πωλητές μας: Βοηθήστε τους πελάτες να πετύχουν και θα είστε επιτυχημένοι», σημείωσε ο Cuban.  

Για να το κάνει κάποιος αυτό όμως, πρέπει να είναι ικανός, προετοιμασμένος και να μπορεί να βρει την καλύτερη λύση. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας πωλητής είναι οι πελάτες του να πουν ότι έχει βγάλει κέρδος εις βάρος τους ή ότι έδωσε λιγότερα από όσα υποσχέθηκε.  

Η λύση για τον πωλητή, είναι να πει στους πελάτες ότι έχει κάτι πολύτιμο να προσφέρει, ότι κατανοεί τα προβλήματά τους και ότι μπορεί να τους βρει «μια καλύτερη λύση», τόνισε ο δισεκατομμυριούχος.  

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Από βοσκός, έγινε επιχειρηματίας του fintech – Σύντομα θα είναι δισεκατομμυριούχος

Warren Buffett: Τα 12 πράγματα στα οποία δεν πρέπει να πετάτε τα χρήματά σας

Τρία μυστικά για να καταφέρετε να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News