Business & Finance Σάββατο 8/07/2023, 15:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε πράγματα στα οποία οι εκατομμυριούχοι δεν σπαταλούν ποτέ χρήματα

Πέντε πράγματα στα οποία οι εκατομμυριούχοι δεν σπαταλούν ποτέ χρήματα

Ο Tom Corley πέρασε πέντε χρόνια μελετώντας 233 εκατομμυριούχους για να μάθει για τις συνήθειές τους και τον τρόπο που σκέφτονται.

Προέρχονταν από διαφορετικά υπόβαθρα και εμπειρίες, αλλά όλοι είχαν τουλάχιστον 160.000 δολάρια σε ετήσια ακαθάριστα έσοδα και 3,2 εκατομμύρια δολάρια σε καθαρά περιουσιακά στοιχεία.

Μεταξύ άλλων, τον ενδιέφερε ιδιαίτερα σε τι ξοδεύουν τα χρήματά τους. Αλλά σχεδόν όλοι του είπαν ότι αυτό που συνέβαλε περισσότερο στον πλούτο τους, ήταν ότι σταμάτησαν να σπαταλούν χρήματα σε ορισμένα πράγματα:

1. Επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα

Για να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία τους, σταμάτησαν να αγοράζουν επεξεργασμένα τρόφιμα χαμηλής ποιότητας και αντ’ αυτού επέλεξαν βιολογικά ή υγιεινά τρόφιμα που δεν είχαν συντηρητικά.

Συχνά αναζητούσαν προϊόντα που θα μπορούσαν να βρεθούν στον τόπο καταγωγής τους και πήγαιναν σε λαϊκές αγορές και παντοπωλεία που ήταν γνωστά για τα προϊόντα και το κρέας υψηλής ποιότητας.

2. Προϊόντα χαμηλής ποιότητας

Αρνούνταν να δώσουν χρήματα για τις τελευταίες τάσεις της μόδας ή για φθηνά και κακώς κατασκευασμένα έπιπλα. Αντίθετα, πολλοί προτίμησαν να επενδύσουν σε διαχρονικά ποιοτικά κομμάτια για την γκαρνταρόμπα και το σπίτι τους, που είχαν κατασκευαστεί για να διαρκούν.

Συχνά, το κόστος ήταν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο από τα χαμηλής ποιότητας ρούχα και έπιπλα. Αλλά αισθάνονταν άνετα να κάνουν μεγαλύτερες αγορές, γιατί τους συνέφερε περισσότερο από τη συνεχή αντικατάσταση των φθηνών κατασκευών. 

3. Μεγάλες επισκευές σπιτιού ή αυτοκινήτου

Στο ίδιο πνεύμα, πολλοί από τους εκατομμυριούχους του είπαν ότι προτίμησαν να ξοδέψουν χρήματα για την πλήρη αντικατάσταση αντικειμένων όπως παλιές στέγες, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, ψυγεία, φούρνους, ακόμη και οχήματα, αντί να δώσουν τα χρήματα που κέρδισαν με κόπο, σε ακριβές επισκευές.
Αν και αυτό ήταν συχνά πιο δαπανηρό, σκέφτηκαν ότι κάτι καινούργιο θα διαρκούσε πολύ περισσότερο από κάτι επισκευασμένο, γεγονός που τους έδινε ανεκτίμητη ηρεμία.

4. Εργαλεία και εξοπλισμός εξωτερικού χώρου

Ενώ μερικοί εξακολουθούσαν να απολαμβάνουν να κάνουν υπαίθριες εργασίες, όπως το κούρεμα του γκαζόν τους, η συντριπτική πλειονότητα – μόλις πλούτισαν – προσέλαβε προσωπικό για να φροντίζει τους εξωτερικούς τους χώρους.

Αυτό σήμαινε ότι δεν ξόδευαν πλέον χρήματα για την επισκευή ή την αντικατάσταση παλιού εξοπλισμού. Πολλοί έδωσαν τα εργαλεία τους σε συγγενείς και φίλους.
Αυτό που αγόραζαν ήταν χρόνος. Δεδομένου ότι δεν χρειαζόταν πλέον να αφιερώνουν ώρες για να διατηρήσουν σε ωραία κατάσταση την ιδιοκτησία τους, χρησιμοποιούσαν αυτό το χρόνο για ξεκούραση, χαλάρωση ή ενασχόληση με ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

5. Λαχεία

Πολλοί από τους εκατομμυριούχους απέφευγαν τον τζόγο καθώς δημιουργούσαν τον πλούτο τους και αυτή η κοινή λογική επεκτάθηκε στη νέα τους οικονομική ζωή.

Μοιράστηκαν μαζί με τον Corley ότι αφού πλούτισαν, αρνήθηκαν να ξοδέψουν χρήματα σε λαχεία και θα ενθάρρυναν τους υπαλλήλους, την οικογένεια και τους φίλους τους να κάνουν το ίδιο.

Δεδομένου ότι η πιθανότητα να κερδίσουν οποιοδήποτε λαχείο είναι μικρή, το είδαν ως σπατάλη χρημάτων. Αντίθετα, ήταν καλύτερο να διατεθούν αυτά τα κεφάλαια σε αξέχαστες εμπειρίες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

Ποιο είναι το μυστικό για να πλουτίσετε – Σίγουρα όχι η αποταμίευση, σύμφωνα με δύο εκατομμυριούχους

Πώς και σε ποια ηλικία πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά σας για τα χρήματα

CNBC: Αυτά που ήθελα να ξέρω για τα χρήματα, αλλά δεν έμαθα ποτέ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News