Σαν Σήμερα Τετάρτη 30/08/2023, 07:16
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Warren Buffett: Τα 12 πράγματα στα οποία δεν πρέπει να πετάτε τα χρήματά σας

Warren Buffett: Τα 12 πράγματα στα οποία δεν πρέπει να πετάτε τα χρήματά σας

30 Αυγούστου 1930

Γεννιέται στην Όμαχα της Νεμπράσκα ο Warren Buffett. Η οικογένειά του δεν ήταν πλούσια, όμως εκείνος έδειξε ενδιαφέρον για τις επενδύσεις από μικρή ηλικία. Λέγεται ότι τον ενέπνευσε ένα βιβλίο που είχε δανειστεί από την δημοτική βιβλιοθήκη σε ηλικία 7 ετών: «1.000 τρόποι για να βγάλετε 1.000 δολάρια».

Στην σχολική επετηρίδα στην τελευταία χρονιά του λυκείου, πλάι στη φωτογραφία του έγραφε: «Του αρέσουν τα μαθηματικά, μελλοντικός χρηματιστής».

Τελικά, ο Buffett έγινε κάτι παραπάνω από χρηματιστής. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές όλων των εποχών. Με περιουσία 119 δισ. δολαρίων, είναι ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Όμως, ο Buffett δεν ζει σαν τον τυπικό δισεκατομμυριούχο. Για την ακρίβεια, ο μεγαλοεπενδυτής ζει στο ίδιο σπίτι που αγόρασε το 1958 στην Όμαχα της Νεμπράσκα. Τότε, είχε πληρώσει 31.500 δολάρια, δηλαδή περίπου 285.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα. «Δεν θα το άλλαζα για τίποτα», έχει πει στο CNBC.

Και είναι γνωστό ότι περνά από τα McDonald’s πριν πάει στο γραφείο του το πρωί. Τις περισσότερες μέρες, διαλέγει ένα σάντουιτς με μπέικον, αυγό και τυρί, που κοστίζει 3,89 δολάρια. Αλλά όταν ταξιδεύει, συνηθίζει να τρώει ένα πακέτο μπισκότα Oreos για πρωινό.

Σύμφωνα με τον σοφό της Όμαχα, αυτά τα 12 πράγματα στα οποία χαλάνε τα χρήματά τους οι περισσότεροι, δεν τους επιτρέπουν να γίνουν πλούσιοι:

Παραμελούν την προσωπική τους ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Buffett, η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι στον εαυτό του. Η μόρφωση και η βελτίωση των δεξιοτήτων μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τον μισθό ενός ατόμου.

Πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες

Οι πιστωτικές κάρτες είναι μια ευκολία, αλλά τα υψηλά επιτόκια μπορούν γρήγορα να επισκιάσουν τα όποια οφέλη, εάν κανείς δεν πληρώνει το σύνολο της οφειλής του κάθε μήνα. Η συμβουλή του Buffett είναι να αποφεύγονται οι όποιες αχρείαστες δαπάνες μπορεί να συσσωρεύσουν χρέη σε πιστωτικές κάρτες.

Συχνάζουν σε μπαρ

Όταν κανείς συνηθίζει να περνά τον χρόνο του στα μπαρ, κάνει σημαντικά έξοδα χωρίς να το καταλαβαίνει. Ο Buffett συστήνει  πιο φιλικές για την τσέπη κοινωνικές συναθροίσεις, όπως για παράδειγμα σε σπίτια.

Αγοράζουν τις τελευταίες τεχνολογικές συσκευές

Οι νέες συσκευές τεχνολογίας είναι δελεαστικές, αλλά το προηγούμενο μοντέλο έχει, συνήθως, σχεδόν τις ίδιες λειτουργίες σε χαμηλότερη τιμή. Ο ίδιος ο Buffett κρατά τις συσκευές του όσο δουλεύουν και δεν επιδιώκει να έχει στην κατοχή του την τελευταία τεχνολογία.

Ξοδεύουν πολλά σε ρούχα

Ο Buffett, όπως και άλλοι δισεκατομμυριούχοι, συνηθίζει να ντύνεται απλά. Εάν κάποιος επιλέγει κλασικά και ανθεκτικά ρούχα, αντί για την τελευταία λέξη της μόδας από ακριβά brands, μπορεί να εξοικονομήσει πολλά χρήματα.  

Αγοράζουν νέα αυτοκίνητα

Είναι γνωστό πόσο γρήγορα χάνει την αξία του ένα αυτοκίνητο. Ο ίδιος ο Buffett συνηθίζει να αγοράζει μεταχειρισμένα και να τα κρατά όσο περισσότερο μπορεί, χωρίς να δελεάζεται από τα νέα μοντέλα.

Πληρώνουν άδικα για συνδρομές σε γυμναστήρια

Ο Buffett προωθεί την άσκηση, αλλά όχι τις συνδρομές σε γυμναστήρια που κάποιος πληρώνει χωρίς  να χρησιμοποιεί. Υπάρχουν τρόποι άσκησης που είναι δωρεάν ή κοστίζουν λιγότερο.

Μη αναγκαίες συνδρομές

Εάν κανείς δεν προσέξει, οι μηνιαίες συνδρομές που αφαιρούνται αυτόματα από τον λογαριασμό του, μπορεί να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στα οικονομικά του. Κανείς θα πρέπει να ελέγχει τακτικά τις συνδρομές που πληρώνει μέσω αυτόματων εντολών και χρεώσεων σε κάρτες και να ακυρώνει όσες δεν χρησιμοποιεί συχνά.

Ξοδεύουν υπερβολικά για καλλυντικά

Ο Buffett δεν πιστεύει στην υπερβολική ή αναίτια χρήση καλλυντικών δέρματος. Κανείς θα πρέπει να καταλήξει σε μία αποτελεσματική ρουτίνα, η οποία να βοηθά το δέρμα του αλλά και να του εξοικονομεί χρήματα.

Βγαίνουν συχνά έξω τα βράδια

Οι συχνές έξοδοι μπορούν να εξελιχθούν σε ένα σημαντικό μηνιαίο έξοδο. Μαγειρεύοντας στο σπίτι και βλέποντας μία ταινία, κανείς μπορεί να περιορίσει τις δαπάνες αυτές.

Τζογάρουν

Πολλοί βλέπουν τον τζόγο σαν την ευκαιρία τους να βγάλουν εύκολα λεφτά, όμως ο Buffett τονίζει ότι κανείς θα πρέπει να γνωρίζει ποιες είναι οι πιθανότητές του να κερδίσει πριν ποντάρει τα χρήματά του.  

Καπνίζουν

Το τσιγάρο δεν είναι μόνο επιβλαβές για την υγεία, αλλά και μία ακριβή συνήθεια. Εάν κανείς το κόψει, γρήγορα βλέπει το όφελος για τα οικονομικά του.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Διάβασε το «1.000 τρόποι για να βγάλετε 1.000 δολάρια» – Έβγαλε 100 δισ. δολάρια

Τα αγριόχορτα και τα λουλούδια: Ο ειλικρινής Warren Buffett μοιράζεται το μυστικό της επιτυχίας του

Είναι δισεκατομμυριούχος αλλά μένει σε ένα σπίτι το οποίο αγόρασε για 31.500 δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News