Σαν Σήμερα Δευτέρα 28/08/2023, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το προϊόν με το ελληνικό όνομα που κάνει τζίρο 90 δισ. τον χρόνο και ο φαρμακοποιός που το έφτιαξε

Το προϊόν με το ελληνικό όνομα που κάνει τζίρο 90 δισ. τον χρόνο και ο φαρμακοποιός που  το έφτιαξε

28 Αυγούστου 1898

Ο Αμερικανός φαρμακοποιός Caleb Bradham ψάχνει ένα νέο όνομα για το ανθρακούχο αναψυκτικό του, το Brad’s Drink, το οποίο πουλά στο φαρμακείο του, σε μια μικρή πόλη της Β. Καρολίνας από το 1893.

Ελπίζοντας να αντιγράψει την επιτυχία της Coca Cola, που είχε πρόσφατα κυκλοφορήσει, αλλά και πιστεύοντας ότι το αναψυκτικό του βοηθά στην πέψη και γενικότερα, στην καλή υγεία όσων το καταναλώνουν, ο Bradham αγοράζει τα δικαιώματα του ονόματος «Pep Cola» και έτσι, γεννιέται η Pepsi Cola. Σήμερα, η  PepsiCo πραγματοποιεί τζίρο που ξεπερνά τα 90 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Το προϊόν με το ελληνικό όνομα που κάνει τζίρο 90 δισ. τον χρόνο και ο φαρμακοποιός που  το έφτιαξε-1
φωτ.: North Carolina Museum of History. 

Το αναψυκτικό του Bradham αποδείχθηκε  τόσο δημοφιλές, ώστε το 1902, ο φαρμακοποιός ίδρυσε και επίσημα την Pepsi Cola Company. Λίγο αργότερα, κατοχύρωσε την πατέντα για την Pepsi. 

Τα χρόνια που ακολούθησαν, η επιχείρησή του γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Έως το 1910, το αναψυκτικό του εμφιαλωνόταν από τουλάχιστον 300 εταιρείες σε 24 αμερικανικές πολιτείες.

Το προϊόν με το ελληνικό όνομα που κάνει τζίρο 90 δισ. τον χρόνο και ο φαρμακοποιός που  το έφτιαξε-2
φωτ.: AP

Ο Bradham αποδείχθηκε καλός επιχειρηματίας και δεινός διαφημιστής. Άρχισε να χρησιμοποιεί γυναίκες και διασημότητες στις διαφημιστικές του καμπάνιες, για να προωθήσει τα πλεονεκτήματα της Pepsi. Τα χρόνια εκείνα, μάλιστα, η Pepsi-Cola Company έγινε μία από τις πρώτες εταιρείες που χρησιμοποίησαν τις μηχανοκίνητες μεταφορές για την αποστολή των προϊόντων της.

Όμως, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η επιχείρηση αντιμετώπισε προβλήματα. Η επιβολή δελτίου στη ζάχαρη περιέπλεξε τις δραστηριότητες της Pepsi Cola Company και μια σειρά από λανθασμένες επιχειρηματικές κινήσεις από την πλευρά του Bradham είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο της εταιρείας του.

Το προϊόν με το ελληνικό όνομα που κάνει τζίρο 90 δισ. τον χρόνο και ο φαρμακοποιός που  το έφτιαξε-3
φωτ.: AP

Έπειτα από μία χρεοκοπία, αρχικά, η Pepsi Cola Company πουλήθηκε για 35.000 δολάρια σε έναν επενδυτή από τη Βιρτζίνια και στη συνέχεια άλλαξε χέρια τέσσερις φορές και χρεοκόπησε ξανά το 1931.

Τότε, περιήλθε υπό τον έλεγχο του Charles G. Guth, που θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης Pepsi Cola. Εκείνος ίδρυσε μια νέα εταιρεία με το όνομα Pepsi-Cola Company, ανέθεσε σε έναν χημικό να δημιουργήσει μία καλύτερη συνταγή, έστησε δραστηριότητες εμφιάλωσης και άρχισε να πουλά τα μπουκάλια του για 5 σεντς. Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά, με την Pepsi Cola να βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια σε μία αιώνια μάχη με την Coca Cola για την κορυφή της αγοράς αναψυκτικών.

Το προϊόν με το ελληνικό όνομα που κάνει τζίρο 90 δισ. τον χρόνο και ο φαρμακοποιός που  το έφτιαξε-4
φωτ.: AP

Όσο για τον δημιουργό της, αφότου έχασε τον έλεγχο της Pepsi, ο Caleb Bradham επέστρεψε στο φαρμακείο του. Πέθανε σε ηλικία 67 ετών, στις 19 Φεβρουαρίου του 1934.  

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η γκάφα μιας πολυεθνικής: Όταν ο κόσμος ξεσηκώθηκε κατά της Coca Cola

To πιο αποτυχημένο προϊόν όλων των εποχών; Το αναψυκτικό που ήπιαν όλοι – Αλλά μόνο μία φορά

Η αλήθεια για την Coca Cola και την κοκαΐνη: Η τραγική ιστορία πίσω από το διασημότερο προϊόν όλων των εποχών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News