Business & Finance Δευτέρα 8/04/2024, 07:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεργασία: Ναι, μπορεί και να σας «ξεχάσουν» στο γραφείο

Τηλεργασία: Ναι, μπορεί και να σας «ξεχάσουν» στο γραφείο

Εκατομμύρια εργαζόμενοι ανά τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν από το σπίτι τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα, εξοικονομώντας τον χρόνο και το κόστος της μετακίνησης και έχοντας την άνεση του δικού τους χώρου. Αν όμως κάποιος αποζητά προαγωγή και επαγγελματική ανέλιξη, η συχνή παρουσία στο γραφείο είναι μονόδρομος.

Τέσσερα χρόνια μετά την ευρεία υιοθέτηση της τηλεργασίας, πολλοί έχουν ευέλικτες μορφές εργασίας και ιδίως υβριδικό ωράριο. Κι όμως, οι διά ζώσης συναντήσεις συνεχίζουν να αφήνουν εντονότερες εντυπώσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι αποδίδουν το φαινόμενο αυτό στην ανθρώπινη φύση και την ισχυρή προτίμησή μας να αξιολογούμε αντικειμενικά μόνο με αποδείξεις σκληρής δουλειάς που έχουμε δει ιδίοις όμμασι.

Και αντίστροφα, παρότι η υβριδική εργασία έχει εδραιωθεί διεθνώς, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι όσοι τηλεργάζονται κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση απολύσεων ή άλλου είδους αλλαγών στον επαγγελματικό χώρο.

Βασικός λόγος είναι η έμφυτη και κατά πάσα πιθανότητα ασυναίσθητη τάση των υπευθύνων και υψηλόβαθμων στελεχών να ευνoούν όσους έχουν παρουσία στο γραφείο. Όπως άλλωστε δήλωσε χαρακτηριστικά στο MarketWatch ο Peter Cappelli, καθηγητής management και διευθυντής στο Κέντρο Ανθρωπίνου Δυναμικού στο Wharton School, είναι πολύ πιο πιθανό ο υπεύθυνος να παρατηρήσει ότι ένας συνάδελφος ή υφιστάμενος εργάζεται σκληρά ή πολλές ώρες, όταν τον βλέπει στο γραφείο.

Ο Cappelli μάλιστα επεσήμανε βάσει αυτής της παρατήρησης πόσο υποκειμενική μπορεί να είναι η αξιολόγηση της δουλειάς κάποιοι άλλου. «Οι πληροφορίες που έχουμε είναι συχνά πολύ πιο συνδεδεμένες με απλά ερεθίσματα: Σε είδα να κάνεις κάτι, μένει στο μυαλό μου», τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση δεν είναι τόσο δομημένη και σταθερή όσο μπορεί να φανταζόταν κανείς.

Αυτή η μεροληψία πάντως καταλήγει συχνά να βλάπτει τους εργαζομένους από τις περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως ΑμεΑ ή υπαλλήλους μερικής απασχόλησης με μικρά παιδιά, που τηλεργάζονται. 

Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος, οι οποίοι όμως δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι ή δεν εφαρμόζονται συστηματικά. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Cappelli, όσοι εργαζόμενοι θέλουν να ανελιχθούν, καλό θα ήταν να αυξήσουν την παρουσία τους στο γραφείο και να πηγαίνουν τουλάχιστον όσες φορές πηγαίνει και ο προϊστάμενός τους. «Εάν είσαι διά ζώσης, τα πράγματα σου έρχονται πολύ πιο εύκολα», κατέληξε

Νέα πραγματικότητα για όσους εργάζονται υβριδικά

Για κάποιον που θέλει να ανελιχθεί είναι σημαντικό να δουλεύει σκληρά, αλλά πρέπει να δουλεύει και έξυπνα. Όσοι μοιράζουν τις εργάσιμες ημέρες μεταξύ γραφείου και σπιτιού πρέπει να προσέχουν να μην τους «ξεχάσουν» στο γραφείο. Μιλώντας στο MarketWatch, ο Roy Cohen, σύμβουλος καριέρας στη Νέα Υόρκη, συστήνει σε όσους τηλεργάζονται να δομήσουν την εβδομάδα τους, έτσι ώστε οι μέρες γραφείου να είναι αφιερωμένες κυρίως σε networking και σε meetings με τον προϊστάμενο και συναδέλφους.

Επίσης, τονίζει ότι όσοι τηλεργάζονται θα πρέπει να επικοινωνούν ξεκάθαρα για τα πάντα. Όχι μόνο να αναφέρουν προβλήματα και να κάνουν ερωτήσεις, αλλά και να λένε όταν τα πράγματα πάνε καλά.

Τέλος, είναι σημαντικό ολόκληρη η εργασιακή ομάδα να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Ειδικότερα, εάν όλοι δουλεύουν από το γραφείο τρεις φορές την εβδομάδα, τότε δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ανέλιξη κάποιου που ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα.

Πάντως, όσο περισσότερο εμφανίζεται κανείς στο γραφείο τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα αναδειχθεί η δουλειά του, τονίζουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τον Cappelli, είναι ένα γεγονός στην εργασιακή μας ζωή, το οποίο δεν πρόκειται να ανατραπεί στο άμεσο μέλλον.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Το «φινλανδικό μοντέλο»: Οι 3 φράσεις που λέει όταν δουλεύει ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου

Job hop: Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για να βγάλετε περισσότερα χρήματα

Γιατί ο πιο επιτυχημένος CEO της εποχής είπε σε φοιτητές «ελπίζω να υποφέρετε»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News