Business & Finance Τετάρτη 24/04/2024, 16:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεραπεύεται ο «μεγάλος ασθενής» – Σε υψηλό ενός έτους το οικονομικό κλίμα

Θεραπεύεται ο «μεγάλος ασθενής» – Σε υψηλό ενός έτους το οικονομικό κλίμα

Το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης «βγαίνει» από το τούνελ στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο δείκτης προσδοκιών του Ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στο 89,9 τον Απρίλιο από το αναθεωρημένο 87,7 του προηγούμενου μήνα, ενώ η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg ήταν για 88,9. Βελτίωση κατέγραψε και ο δείκτης των τρέχουσων συνθηκών.

«Το κλίμα έχει βελτιωθεί στις επιχειρήσεις της Γερμανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Clemens Fuest και πρόσθεσε: «Οι εταιρείες ήταν πιο ικανοποιημένες από τις τρέχουσες δραστηριότητές τους. Οι προσδοκίες τους βελτιώθηκαν επίσης. Η οικονομία σταθεροποιείται, ιδίως χάρη στους παρόχους υπηρεσιών».
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η Γερμανία επέστρεψε σε επέκταση για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2023. Ωστόσο, τα αδύναμα σημεία παραμένουν, κυρίως στη βιομηχανία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, η οποία αντισταθμίζεται από την αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών.

«Βλέπουμε μια βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Fuest. «Αλλά αυτό δεν φαίνεται να φτάνει στη γερμανική μεταποίηση, κάτι που είναι κατά κάποιο τρόπο αινιγματικό».

Εξάλλου, οι νέες προβλέψεις της κυβέρνησης στο Βερολίνο υποδηλώνουν επίσης μια ελαφρώς ισχυρότερη ανάκαμψη, με ανάπτυξη 0,3% να προβλέπεται τώρα για φέτος έναντι 0,2% προηγουμένως. Η παραγωγή εξακολουθεί να θεωρείται ότι θα αυξηθεί κατά 1% το 2025.

Την ίδια στιγμή, η δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση της χώρας επιβάλλεται στα δημόσια οικονομικά μετά από χρόνια δαπανών λόγω της κρίσης. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί από το 64% φέτος στο 62% το 2028, ανέφερε ξεχωριστά το υπουργείο Οικονομικών. Το έλλειμμα του δημόσιου τομέα θα παραμείνει κάτω από το 2% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: «Έτρεξε» ο PMI με μοχλό τις υπηρεσίες – Πτώση για τη μεταποίηση

Μεταποίηση: Νέα επιδείνωση στην Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία

Capital Economics: Έρχεται λιτότητα στην Ευρωζώνη – Ποιες χώρες θα σφίξουν το ζωνάρι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News