Business & Finance Τρίτη 2/04/2024, 11:36
ΜΑΡΤΙΟΣ

Μεταποίηση: Νέα επιδείνωση στην Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία

Μεταποίηση: Νέα επιδείνωση στην Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία

Βαθαίνει το πλήγμα στον τομέα της μεταποίησης της Ευρωζώνης, καθώς κατέγραψε νέα συρρίκνωση τον Μάρτιο και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό. Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα της S&P Global, η ζήτηση συνεχίζει να ακολουθεί πτωτική τάση, αν και σημειώθηκε κάποια βελτίωση στις προσδοκίες των παραγόντων του κλάδου.

Ειδικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για την μεταποίηση διολίσθησε στις 46,1 μονάδες τον Μάρτιο από 46,5 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τον 21ο συναπτό μήνα που ο δείκτης της μεταποίησης διαμορφώνεται κάτω των 50 μονάδων, ένα σημείο που σηματοδοτεί ύφεση.

«Είναι λίγο αποκαρδιωτικό: τους τελευταίους οκτώ μήνες, η βιομηχανία της μεταποίησης ανεβαίνει σταδιακά τα σκαλιά του PMI παραγωγής, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στη σκάλα του υπογείου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, η οποία καταρτίζει τον σχετικό δείκτη. «Ωστόσο, η πρόοδος για τον επόμενο όροφο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, ιδίως λόγω της χαμηλής απόδοσης των γερμανικών και γαλλικών βιομηχανιών», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επιδόσεις σε Γερμανία και Γαλλία

Περαιτέρω επιδεινώθηκε ο κλάδος της μεταποίησης στη Γερμανία, όπου αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας. Ο δείκτης PMI στη Γερμανία, ο οποίος επίσης δημοσιεύθηκε σήμερα, υποχώρησε στις 41,9 μονάδες τον Μάρτιο από 42,5 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Μεταποίηση: Νέα επιδείνωση στην Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία-1

Η ασθενής ζήτηση οδήγησε σε περισσότερες απολύσεις στα εργοστάσια και σε μια παρατεταμένη εξάντληση των αποθεμάτων στο στάδιο πριν την παραγωγή. «Ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας βουλιάζει σε ύφεση από περίπου το μέσο του προηγούμενου έτους και ο τελευταίος δείκτης PMI καταδεικνύει νέα συρρίκνωση στην αρχή του 2024», σχολίασε ο de la Rubia.

Μεταποίηση: Νέα επιδείνωση στην Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία-2

Στη Γαλλία, η μεταποίηση επίσης συνέχισε να συρρικνώνεται τον Μάρτιο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Ο PMI διαμορφώθηκε στις 46,2 μονάδες από 47,1 μονάδες τον Φεβρουάριο. «Η ανάκαμψη του κλάδου της γαλλικής μεταποίησης αναβάλλεται μέχρι τουλάχιστον το δεύτερο τρίμηνο. Αν και η παραγωγή υποχώρησε με τον χαμηλότερο ρυθμό εδώ και δύο χρόνια συρρίκνωσης, ο κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες με ασθενή ζήτηση από πελάτες, αυξημένα επιτόκια δανεισμού και ανεβασμένες τιμές», δήλωσε ο οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, Norman Liebke.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Έρχεται λιτότητα στην Ευρωζώνη – Ποιες χώρες θα σφίξουν το ζωνάρι

Επιτάχυνση της μεταποίησης – Βελτίωση της απασχόλησης

Βιομηχανία: Ασύμμετρη η πορεία των παγκόσμιων εργοστασίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News