Business & Finance Τρίτη 2/04/2024, 15:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,3%

Γερμανία: Περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,3%

Επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάρτιο, ενθαρρύνοντας τα σενάρια για μια πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, από 2,7% τον Φεβρουάριο και λιγότερο από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 2,4% σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Το κόστος των τροφίμων αποτέλεσε βασικό παράγοντα της αποκλιμάκωσης των τιμών.

Η μηνιαία αύξηση ήταν κατά 0,6% όσο και τον προηγούμενο μήνα, αλλά χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για αύξηση κατά 0,7%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών στην ενέργεια και τα νωπά τρόφιμα, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,3%.

Σημειωτέον ότι την περασμένη Παρασκευή η Γαλλία είχε επίσης ανακοινώσει σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ επιβραδύνθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο σε ετησιοποιημένη βάση, έπειτα από μεταβολή +3,2% που είχε σημειώσει τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη θα ανακοινωθούν αύριο, Τετάρτη, και αναμένεται να δείξουν πτώση στο 2,5%. 

Στη Γερμανία, λιγότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους, ιδίως στους κλάδους που σχετίζονται με την κατανάλωση, ανέφερε την Τρίτη το ινστιτούτο Ifo. Ένας δείκτης τέτοιων προσδοκιών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών τον Μάρτιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού βλέπουν οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Πλησιάζει η ώρα των επιτοκιακών μειώσεων

Γαλλία: Σε χαμηλό δυόμισι ετών ο πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News