Business & Finance Πέμπτη 29/02/2024, 16:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στηρίζει τη νομισματική χαλάρωση

Γερμανία: Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στηρίζει τη νομισματική χαλάρωση

Επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, αναπτερώνοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια γύρω στα μέσα του έτους.

Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν,  από 3,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία. Το ποσοστό αυτό είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Νωρίτερα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μετριάστηκε επίσης στη Γαλλία και στην Ισπανία, αν και στην τελευταία ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τις εκτιμήσεις.
Συνολικά, τα στοιχεία ενισχύουν την υπόθεση της ΕΚΤ ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα συνεχίσει να εξασθενεί προς τον στόχο του 2% τους επόμενους μήνες. Πολλοί αξιωματούχοι λένε ότι πλέον είναι δυνατή μια πρώτη μείωση τω επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου. 

Ωστόσο, τα σενάρια για μια κίνηση νωρίτερα απομακρύνονται, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκφράζουν ανησυχία για τις αυξημένες μισθολογικές πιέσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν την υποχώρηση του πληθωρισμού, εάν οι επιχειρήσεις μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές. Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση είναι δύσκολο να προβλεφθεί, γι’ αυτό και η πλειοψηφία στην ΕΚΤ θέλει να δει στοιχεία ότι τα μισθολογικά κέρδη υποχωρούν. 

Τα στοιχεία σε επίπεδο κρατιδίων της Γερμανίας νωρίτερα μέσα στην ημέρα έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες συνιστώσες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, παρέμεινε σταθερός τον Φεβρουάριο. Η ανακοίνωση του εθνικού πληθωρισμού δεν περιέχει ανάγνωση του δομικού δείκτη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε χαμηλό δυόμισι ετών ο πληθωρισμός στη Γαλλία – Πτώση και στην Ισπανία

Στουρνάρας στο Bloomberg: Πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Ομολογία Holzmann: Ουραγός της Fed η ΕΚΤ στα επιτόκια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News