Business & Finance Πέμπτη 29/02/2024, 11:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλό δυόμισι ετών ο πληθωρισμός στη Γαλλία – Πτώση και στην Ισπανία

Σε χαμηλό δυόμισι ετών ο πληθωρισμός στη Γαλλία – Πτώση και στην Ισπανία

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί σύντομα προς χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 3,1% σε ετησιοποιημένη βάση, υποχωρώντας από το 3,4% του Ιανουαρίου.

Σήμερα δημοσιεύθηκαν και τα στοιχεία για την ισπανική αγορά, όπου επίσης καταγράφηκε σημαντική αποκλιμάκωση τον Φεβρουάριο στο 2,9% από 3,5%, αν και ξεπέρασε ελαφρώς τις προσδοκίες των αναλυτών.

Μέσα στην ημέρα πρόκειται να ανακοινωθούν και τα αντίστοιχα στοιχεία για τη Γερμανία, όπου επίσης αναμένεται επιβράδυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη θα δημοσιευτούν την Παρασκευή 1/3 και οι αναλυτές αναμένουν υποχώρηση στο 2,5% από 2,8% τον Ιανουάριο.

«Η μάχη εναντίον του πληθωρισμού κερδίζεται. Μέχρι το τέλος του έτους θα είμαστε κατά πάσα πιθανότητα κοντά στον στόχο μας για 2%», δήλωσε μέσω X, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.

Παρότι ο πληθωρισμός στο μπλοκ υποχωρεί, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Εστιάζουν κατά κύριο λόγο στον ρυθμό αύξησης των μισθών και πιστεύουν ότι το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας στο Bloomberg: Πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Ομολογία Holzmann: Ουραγός της Fed η ΕΚΤ στα επιτόκια

Οι ΗΠΑ «πετούν», ενώ η Ευρώπη «επιπλέει»: Οι τρεις λόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News