Business & Finance Παρασκευή 23/02/2024, 12:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομολογία Holzmann: Ουραγός της Fed η ΕΚΤ στα επιτόκια

Ομολογία Holzmann: Ουραγός της Fed η ΕΚΤ στα επιτόκια

Απίθανο θεωρεί ο Robert Holzmann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης σε επιτοκιακές μειώσεις πριν από τη Fed, υπονοώντας ότι απέχουμε αρκετά από μια κίνηση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στην Φρανκφούρτη.

«Εάν η Fed αλλάξει την πολιτική της για τα επιτόκια, αυτό θα σημαίνει ότι θα επικρατούν οι ίδιες συνθήκες με την Ευρώπη, επειδή οι νομισματικές μας περιοχές είναι αλληλένδετες, οπότε αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε την στάση μας», δήλωσε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ.

«Αλλά τυπικά η Fed πάντα τα τελευταία χρόνια προηγείτο στην πολιτική της κατά περίπου μισό χρόνο, οπότε θα υπέθετα, ceteris paribus, όπως είναι τα πράγματα, ότι θα ακολουθούσαμε και εμείς με καθυστέρηση», δήλωσε την Παρασκευή από τη Γάνδη του Βελγίου. «Δεν βλέπω συνθήκες που μας κάνουν να προχωρήσουμε σε μειώσεις νωρίτερα», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του έρχονται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τη νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ, οπότε θα παρουσιαστούν και οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις που πιθανώς θα δείξουν μια πιο απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφωνούν ότι η αύξηση των τιμών υποχωρεί. Ωστόσο, ενώ ορισμένοι προτείνουν μειώσεις των επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο, άλλοι θέλουν μεγαλύτερη διαβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%.

Oι traders προβλέπουν πλέον ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη επιτοκιακή μείωση τον Ιούνιο σε ποσοστο 70%, ενώ ο Ιούλιος θεωρείται ο πιθανότερος μήνας εκκίνησης της νομισματικής χαλάρωσης.

Ο Holzmann, ο οποίος έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι σίγουρες φέτος, επισήμανε τους κινδύνους πληθωρισμού που προέρχονται από την αύξηση των μισθών, καθώς και τις συνεχιζόμενες ναυτιλιακές εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τέλος, ζήτησε εκ νέου υπομονή, λέγοντας ότι θα ήταν ασφαλέστερο να μην βιαστούμε να μειώσουμε τα επιτόκια, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός ταχύτερου ρυθμού μείωσης όταν αυτές ξεκινήσουν, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος. «Θα ήμουν πρόθυμος να υπάρξει μια μεγαλύτερη μείωση μια φορά και να ακολουθήσουν άλλες, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Από τα υψηλά στα πιο χαμηλά οι αποδόσεις – Ανησυχία από τη στάση ΕΚΤ

ΕΚΤ: Αλλάζει το κλίμα για τις μειώσεις επιτοκίων – Τα νέα δεδομένα και οι προβλέψεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News