Business & Finance Δευτέρα 30/10/2023, 16:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σε χαμηλό άνω των 2 ετών ο πληθωρισμός

Γερμανία: Σε χαμηλό άνω των 2 ετών ο πληθωρισμός

Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Οκτώβριο, καθώς η οικονομία απειλείται με ύφεση. Ο δείκτης τιμων καταναλωτή υποχώρησε στο 3%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει άνοδο κατά 3,3%.

Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε σημειώσει ετήσια άνοδο 4,3%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,2% τον Οκτώβριο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,1%. 

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το επιχείρημα της ΕΚΤ ότι η αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδα ρεκόρ έχουν αρχίζει να επηρεάζουν την πραγματική οικονομία. 

Εξάλλου, υποχώρηση του πληθωρισμού αναμένεται επίσης στην Ιταλία και, σε μικρότερο βαθμό, στη Γαλλία και στην ευρωζώνη των 20 χωρών, με τα στοιχεία να αναμένονται την Τρίτη. Νωρίτερα τη Δευτέρα, τα ισπανικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έμεινε αμετάβλητος στο 3,5% σε ετήσια βάση, λόγω του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα έχει ανεβάσει ταχύτητα στο 3,8%.

Σημειωτέον ότι το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,1%, λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, κυρίως λόγω της υποχώρησης των δαπανών των νοικοκυριών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Απειλή ύφεσης στη Γερμανία – Συρρίκνωση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο

Deutsche Bank: Διπλή ύφεση στη Γερμανία – Ανάπτυξη 2,3% στην Ελλάδα

BreakingViews: Η Γερμανία ίσως «χαραμίζει» μια καλή κρίση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News