Business & Finance Πέμπτη 28/09/2023, 15:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Σε χαμηλό διετίας στη Γερμανία – Αύξηση στην Ισπανία

Πληθωρισμός: Σε  χαμηλό διετίας στη Γερμανία – Αύξηση στην Ισπανία

Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, εξαιτίας κυρίως της απουσίας σύγκρισης με την επίδραση που είχαν οι μεγάλες εκπτώσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς το καλοκαίρι του 2022.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,3% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο έναντι 6,4% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας. Σε μηνιαία βάση η αύξηση ήταν 0,2%, όσο δηλαδή ανέμεναν οι αναλυτές και όση ήταν η αύξηση και τον Αύγουστο. Ωστόσο, παρότι πρόκειται για τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν εκτινάχθηκαν οι τιμές ενέργειας, παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.

Τα στοιχεία από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να εδραιώσουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει στο πλαίσιο της πιο επιθετικής εκστρατείας νομισματικής σύσφιγξης στην ιστορία της. Αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται μείωση των επιτοκίων: Οι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε περιοριστικά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, ώστε να επαναφέρουν την αύξηση των τιμών στο στόχο. 

Καθώς οι αγορές ολοένα και περισσότερο υιοθετούν το μότο της ΕΚΤ «higher-for-longer», τα στοιχεία από την Ισπανία νωρίτερα την Πέμπτη έδειξαν ότι ο εναρμονισμός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,2% αυτό το μήνα έναντι 2,4% τον προηγούμενου μήνα, λόγω του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων. Οι αναλυτές, πάντως, προέβλεπαν αύξηση στο 3,3%. Επικαλούμενη την άνοδο του πετρελαίου που έφερε τις τιμές κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας βλέπει περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 4,3% το 2024.

Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τιμές ενέργειας και τροφίμων- υποχώρησε περισσότερο από τις προβλέψεις στο 5,8%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News