Business & Finance Τετάρτη 29/11/2023, 15:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Μεγαλύτερη των προβλέψεων η πτώση του πληθωρισμού

Γερμανία: Μεγαλύτερη των προβλέψεων η πτώση του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αποκλιμακώθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις τον Νοέμβριο εξαιτίας κυρίως της υποχώρηση των τιμών ενέργειας και του ταξιδιωτικού κόστους, καθιστώντας πλέον εφικτό τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση σε σχέση με 3% τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές είχαν κάνει πρόβλεψη για 2,5% σε έρευνα του Bloomberg. Σε μηνιαία βάση υποχώρησε στο 0,7%.

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επιβραδύνθηκε στο 3,8% ετησίως τον Νοέμβριο από το 4,3% που είχε προηγηθεί.

Ανάλογες ήταν οι μετρήσεις στην Ισπανία με μεγαλύτερη επιβράδυνση από τις προβλέψεις, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Νοέμβριο έναντι 3,5% του Οκτωβρίου και ένατι προβλέψεων για 3,7%. Τα στοιχεία για τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ευρωζώνη αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη. Ο πληθωρισμός στην τελευταία αναμένεται να συγκρατηθεί στο 2,7% – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.

Παρόλο που τα στοιχεία φέρνουν θετικά νέα στην ΕΚΤ, είναι απίθανο να ωθήσουν τους αξιωματούχους να προχωρήσουν σε χαλάρωση της νομισματικής σύσφιγξης, καθώς προετοιμάζονται για την τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής τους το 2023. 

Η πρόεδρος Christine Lagarde επανέλαβε τη Δευτέρα ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και μάλιστα για πολύ καιρό. Επιπλέον, αναμένεται ευρέως ότι οι πιέσεις στις τιμές θα αυξηθούν και πάλι από τον Δεκέμβριο, δεδομένων των στατιστικών επιδράσεων. 

Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ που θα είναι διαθέσιμες στις 14 Δεκεμβρίου θα προσφέρουν εικόνα για το πόσο γρήγορα – και βιώσιμα – είναι πιθανό να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%. Αυτό θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διαμορφώσουν τα σχέδιά τους για το επόμενο έτος, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε μειώσεις των επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Στα 24 δισ. ευρώ υπολογίζεται η «τρύπα» στον προϋπολογισμό

Nagel (ΕΚΤ): Πρόωρο να μιλάμε για μειώσεις επιτοκίων – Εχουμε δύσκολο δρόμο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News