Business & Finance Δευτέρα 8/04/2024, 13:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σήμα ανάκαμψης – Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή

Γερμανία: Σήμα ανάκαμψης – Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί σύντομα να εξέλθει από την ύφεση στην οποία έχει πιθανότατα περιέλθει τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής έδειξε αύξηση κατά 2,1% τον Φεβρουάριο με μοχλό τις κατασκευές, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας τη Δευτέρα. Το ποσοστό αυτό ήταν ανώτερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Bloomberg. 

Παρά την αύξηση που καταγράφηκε αυτό τον μήνα, η συνολική παραγωγή εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από τα προ της πανδημίας επίπεδα, γεγονός που καταδεικνύει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας – συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ενεργειακού κόστους μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Επιπλέον, επιβαρυντικά λειτούργησαν η αδύναμη εξωτερική ζήτηση, το υψηλό κόστος δανεισμού και η αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής.

Γερμανία: Σήμα ανάκαμψης – Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή-1

«Τα γερμανικά βιομηχανικά στοιχεία σηματοδοτούν το τέλος της στασιμότητας το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING. Επιτέλους επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τουλάχιστον η κυκλική ύφεση έχει φτάσει στο τέλος της».

Τα στοιχεία το τελευταίο διάστημα ήταν αμφίσημα. Την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες παρουσίασαν μικρή αύξηση, αλλά μόνο λόγω των ευμετάβλητων τιμών της βαριάς βιομηχανίας. Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για τις επιχειρήσεις από την S&P Global έδειξαν επιδείνωση της δυναμικής της βιομηχανίας τον Μάρτιο. 

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη που μετράται από το ινστιτούτο Ifo καθώς και οι προσδοκίες των επενδυτών ZEW βελτιώθηκαν ωστόσο αμφότερες τον περασμένο μήνα με ώθηση από τις προοπτικές για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα ξεκινήσει πιθανότατα τον Ιούνιο και και τη βελτίωση των παγκόσμιων συνθηκών.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο, μετά από πτώση 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους. Ένα νέο μοντέλο του Bloomberg Economics δείχνει μια πιο ήπια έκβαση, τοποθετώντας την πιθανότητα ύφεσης λίγο πάνω από το 30%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Οι επιχειρήσεις βλέπουν συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων

Ευρωζώνη: Ανέκαμψε η επιχειρηματική δραστηριότητα – Ώθηση από τις υπηρεσίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News