Business & Finance Δευτέρα 22/04/2024, 11:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Villeroy (ΕΚΤ): Τον Ιούνιο η μείωση των επιτοκίων – Ανεξάρτητα από την πετρελαϊκή αβεβαιότητα

Villeroy (ΕΚΤ): Τον Ιούνιο η μείωση των επιτοκίων – Ανεξάρτητα από την πετρελαϊκή αβεβαιότητα

Ανεπηρέαστη από την αβεβαιότητα που επικρατεί στην πετρελαϊκή αγορά θα παραμείνει η ΕΚΤ, προχωρώντας κανονικά στην πρώτη μείωση των επιτοκίων δανεισμού τον Ιούνιο, εφόσον δεν προκαλέσει πληθωριστικό σοκ. Αυτό δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, υποστήριξε ότι ακόμη κι αν η ανάφλεξη του Μεσανατολικού σπρώξει προς τα επάνω την τιμή του μαύρου χρυσού, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι θα εξετάσουν πρώτα εάν η άνοδος αυτή αλλάζει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια αυτοματοποιημένη, «μηχανική» αντίδραση της ΕΚΤ στην άνοδο του πετρελαίου, τόνισε.

Ερωτώμενος εάν η αβεβαιότητα καθεαυτή θα μπορούσε να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ο Villeroy de Gallhau απάντησε «όχι, εκτός αν υπάρξει έκπληξη, διαφορετικά δεν πρέπει να καθυστερήσουμε πολύ».

Πλησιάζοντας στην κρίσιμη συνεδρίαση του Ιουνίου, η στάση των policymakers δείχνει να συγκλίνει, με τους περισσότερους να λένε ότι έρχεται η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Ο ίδιος ο Villeroy μιλά εδώ και καιρό για την ανάγκη μιας τέτοιας κίνησης. Άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες είναι πιο συγκρατημένοι, με ορισμένους να λένε απλώς ότι αυξάνονται οι πιθανότητες μείωσης.

«Από τη στιγμή που έχουμε αρκετή αυτοπεποίθηση ότι θα φτάσουμε τον πληθωριστικό στόχο του 2% μέχρι το επόμενο έτος, είναι χρέος μας να μειώσουμε το κόστος της δραστηριότητας και της απασχόλησης. Αυτό είναι το νόημα μιας πρώτης μείωσης τον Ιούνιο», δήλωσε ο ίδιος.

Βέβαια, όσο σίγουρη κι αν φαίνεται η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, τόσο αβέβαια είναι τα επόμενα βήματά της. Ο Villeroy δήλωσε ότι θα γίνουν περαιτέρω μειώσεις σε έναν ρεαλιστικό ρυθμό.

«Πάντοτε θα έχουμε τη δυνατότητα να το προσαρμόσουμε εάν ένα εξωτερικό σοκ απειλήσει με αποπληθωρισμό», συμπλήρωσε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ τον Ιούνιο; 12 μέλη του δ.σ. απαντούν

ΕΚΤ: Ο Simkus βλέπει 3 ή 4 επιτοκιακές μειώσεις φέτος – Επιφυλάξεις Holzmann

Βάσλε (ΕΚΤ): Υπάρχει όριο στο βαθμό απόκλισης από την Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News