Business & Finance Παρασκευή 19/04/2024, 14:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ο Simkus βλέπει 3 ή 4 επιτοκιακές μειώσεις φέτος – Επιφυλάξεις Holzmann

ΕΚΤ: Ο Simkus βλέπει 3 ή 4 επιτοκιακές μειώσεις φέτος – Επιφυλάξεις Holzmann

H EKT θα μπορούσε να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο, εάν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αποδειχθεί ταχύτερη των προβλέψεων, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Gediminas Simkus.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα μπορεί να αντέξει μια «λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική», όταν η ΕΚΤ συνεδριάσει σε επτά εβδομάδες. Πρόσθεσε, όμως, ότι η αρχική μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων – που σήμερα βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό του 4% – είναι απλώς μέρος μιας «σειράς» βημάτων που θα ακολουθήσουν.

«Όλα εξαρτώνται από τα δεδομένα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον. «Αν η μείωση του πληθωρισμού είναι ταχύτερη από ό,τι έχουμε προβλέψει και αν χρειαστεί να αναθεωρήσουμε και πάλι την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη φέτος, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια μείωση τον Ιούλιο».
O Simkus θεωρεί ότι τρεις ή και τέσσερις μειώσεις του κόστους δανεισμού είναι δυνατές το 2024.

«Οι μακροοικονομικές προβλέψεις του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για μια σταδιακή, συνεπή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με τρεις μειώσεις», είπε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι τρεις μειώσεις φέτος είναι συνεπείς με το βασικό πλαίσιο. Το αν θα έχουμε τέσσερις θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα».

Η άποψή του έρχεται σε αντίθεση με ορισμένα μέλη του 26μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τα οποία ανησυχούν για τη διαφαινόμενη καθυστέρηση των επιτοκιακών μειώσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά και για το ενδεχόμενο οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή να διαταράξουν τις αγορές ενέργειας.

Μιλώντας νωρίτερα την Πέμπτη, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Robert Holzmann δήλωσε ότι η πολιτική της ΕΚΤ πιθανώς δεν μπορεί να απομακρυνθεί «πολύ» από εκείνη της Fed, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στις ανησυχίες για τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Ο Ολλανδός ομόλογός του Klaas Knot ήταν λίγο πιο αισιόδοξος, λέγοντας στην τηλεόραση του Bloomberg ότι ένα σοκ στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να έχει μικρότερες συνέπειες σε αυτή τη φάση, καθώς «βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο γενικού αποπληθωρισμού».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βάσλε (ΕΚΤ): Υπάρχει όριο στο βαθμό απόκλισης από την Fed

ΕΚΤ: Deutsche Bank και Morgan Stanley βλέπουν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News