Business & Finance Δευτέρα 15/04/2024, 12:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Simkus (ΕΚΤ): Πιθανές ακόμη και 4 μειώσεις επιτοκίων φέτος

Simkus (ΕΚΤ): Πιθανές ακόμη και 4 μειώσεις επιτοκίων φέτος

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Gediminas Simkus, εμφανίστηκε βέβαιος για μειώσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στη χρονιά, προβλέποντας τουλάχιστον τρεις κινήσεις φέτος.
«Βλέπω ότι οι πιθανότητες για περισσότερες από τρεις μειώσεις φέτος είναι άνω του 50%», δήλωσε ο Simkus σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.

«Δεν είναι μηδενική η πιθανότητα να ακολουθήσει μια μείωση επιτοκίων και τον Ιούλιο. Η απόφαση του Ιουλίου θα είναι σημαντική για τον καθορισμό της μετέπειτα πορείας», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Λιθουανού κεντρικού τραπεζίτη έρχονται τέσσερις ημέρες αφότου η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά για πέμπτη συνεδρίαση. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έστειλε το πιο σαφές «σήμα» μέχρι στιγμής ότι θα μπορέσει σύντομα να προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίζονται ομόφωνα σύμφωνοι ότι η συνεδρίαση του Ιουνίου είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουν οι κινήσεις χαλάρωσης, αλλά το τι θα συμβεί μετά από αυτό είναι λιγότερο ξεκάθαρο

Οι αγορές ποντάρουν επί του παρόντος σε μειώσεις περίπου 85 μονάδων βάσης το 2024. Αυτό συνεπάγεται τουλάχιστον τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας με πιθανότητα περίπου 40% για μια τέταρτη.

Ο Σίμκους δήλωσε επίσης ότι «τα επιτόκια θα μειωθούν τόσο φέτος όσο και του χρόνου», αλλά και ότι «δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μείωση των επιτοκίων με κινήσεις μεγαλύτερες από 25 μονάδες βάσης».
Σχολιάζοντας την πιθανή απόκλιση μεταξύ της ΕΚΤ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο Σίμκους είπε ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές δικαιοδοσίες και ότι «η αλληλεξάρτηση είναι οικονομικής φύσης».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κεντρικός τραπεζίτης Γαλλίας: Μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο και έπονται κι άλλες

Lagarde: «Παράθυρο» για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο – Χωρίς δέσμευση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News