Business & Finance Σάββατο 20/04/2024, 16:06
BUSINESS & FINANCE

Θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ τον Ιούνιο; 12 μέλη του δ.σ. απαντούν

Θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ τον Ιούνιο; 12 μέλη του δ.σ. απαντούν

Κάποια μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ, που παρευρέθηκαν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον παραθέτουν τις απόψεις τους στο CNBC σχετικά με την πορεία των επιτοκίων και τις πληθωριστικές πιέσεις, αφότου οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκαν στο 2,4% το Μάρτιο. 

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 6 Ιουνίου με τους περισσότερους αξιωματούχους της να θεωρούν πιθανή την πρώτη μείωση των επιτοκίων. 

Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ έδωσε ένα σταθερό μήνυμα που αντικατοπτρίζει τις δηλώσεις της σε πρόσφατες συνεντεύξεις τύπου: οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν σύντομα μείωση των επιτοκίων, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις.

«Απλώς πρέπει να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά εάν ο πληθωρισμός κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, εάν δεν έχουμε μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή που πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική», είπε η Λαγκάρντ.

Βιλερουά ντε Γκαλό, διοικητής κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας

Σύμφωνα με τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη, η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τον Ιούνιο, ώστε τα υψηλότερα επιτόκια να μην προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, η οποία πέρυσι απέφυγε οριακά την ύφεση, αλλά διολίσθησε σε στασιμότητα.

«Πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια γιατί τώρα είμαστε αρκετά σίγουροι και ολοένα και πιο σίγουροι για την αποπληθωριστική πορεία στη ζώνη του ευρώ», είπε ο Βιλερουά. 

«Ο πρώτος κίνδυνος είναι να δράσουμε πολύ νωρίς και να αφήσουμε τον πληθωρισμό να ανέβει ξανά και αυτό θα ήταν κίνδυνος. Αλλά ο δεύτερος κίνδυνος θα ήταν να πληρώσουμε πολύ υψηλό κόστος όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση».

Χοακίμ Νάγκελ, διοικητής της Μπούντεσμπανκ

Αυξάνονται οι πιθανότητες για μείωση τον Ιούνιο, είπε ο Νάγκελ, παρότι υπάρχουν επιφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.

«Ο βασικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι υψηλός. Για τη συνεδρίαση του Ιουνίου θα δούμε τις νέες προβλέψεις μας και εάν υπάρχει επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός μειώνεται πραγματικά και θα πετύχουμε τον στόχο μας το 2025, τότε η πιθανότητα αυξάνεται Η μείωση των επιτοκίων είναι εδώ για τη συνάντηση του Ιουνίου», εξήγησε ο Νάγκελ. 

Ρόμπερτ Χόλζμαν, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας

Ένα από τα πιο «επιθετικά» μέλη του δ.σ., ο Χόλζμαν επεσήμανε τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη μείωση των επιτοκίων φέτος.

«Έχουμε δει τι συνέβη στη Μέση Ανατολή… μπορεί να έχουμε διαφορετική τιμή πετρελαίου, και αυτό φυσικά μπορεί να απαιτήσει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας», είπε.

Μάριο Σεντένο, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας 

Για τον Σεντένο, ένα από τα μεγαλύτερα «περιστέρια», ήρθε «η ώρα να αλλάξει αυτός ο κύκλος της νομισματικής πολιτικής», δεδομένης της πρόσφατης επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

«Είμαι σίγουρος ότι θα δώσουμε την απάντηση που είναι συνεπής με την ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ που έχουμε στις προβλέψεις μας», είπε ο Σεντένο, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τον Ιούνιο ήταν «πολύ σαφείς».

 Γκάμπριελ Μακλούφ, διοικητής κεντρικής τράπεζας Ιρλανδίας

Ο Μακλούφ είπε ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία έχουν αλλάξει την άποψή του ως προς τις πιθανότητες. Πριν από τα Χριστούγεννα δεν ήταν καν έτοιμος να αποκλείσει περαιτέρω αυξήσεις. 

Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε τη σειρά 10 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, όταν ανέβασε το βασικό της επιτόκιο στο ρεκόρ 4%.

«Νομίζω ότι τώρα τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει αρκετά στοιχεία για να πούμε ότι φτάσαμε στην κορυφή της κλίμακας και στην τελευταία μας συνάντηση, από τη δική μου οπτική γωνία, έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια», είπε ο Μακλούφ. 

Πιερ Βουνς, διοικητής κεντρικής τράπεζας Βελγίου

«Θα χρειαζόμασταν πραγματικά άσχημα νέα για να μην κάνουμε περικοπές τον Ιούνιο», δήλωσε ο Βουνς, αναφερόμενος σε δύο απροσδόκητα αρνητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό ή την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ, τα στοιχεία μισθών και ο ρυθμός πληθωρισμού των υπηρεσιών θα είναι επίσης κρίσιμα, είπε.

Σχετικά με μια πιθανή περαιτέρω μείωση τον Ιούλιο, ο Βουνς είπε ότι θα ήταν επιφυλακτικός. 

Μπόρις Βούτσιτς, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας

Αναφερόμενος στο εάν η ΕΚΤ θα επηρεαζόταν από τα πρόσφατα στοιχεία στις ΗΠΑ, όπου ο πιο επίμονος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός και τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχουν αναγκάσει τις αγορές να μεταθέσουν για αργότερα τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων, ο Βούτσιτς υπογράμμισε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

«Θα ασκήσουμε την πολιτική μας ανεξάρτητα από τη Fed. Θα εξετάσουμε το σύνολο των δεδομένων μας και υπάρχουν προφανείς αποκλίσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης από την έναρξη του κύκλου του πληθωρισμού, όχι μόνο τώρα. Έτσι, ό,τι και να επιλέξει η Fed δεν θα καθορίσει ποια είναι η επιλογή μας», είπε ο Βούτσιτς. 

 Γκεντιμίνας Σίμκους, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας

Ο Σίμκους τόνισε και αυτός τις διαφορές μεταξύ του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με τον πρώτο να καθοδηγείται από τη δημοσιονομική πολιτική μαζί με τα εμπορεύματα και τον δεύτερο να επικεντρώνεται στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

«Δεν ακολουθούμε τη Fed», είπε ο Σίμκους. Αυτό συμβαίνει παρά τις πιθανές παγκόσμιες αρνητικές επιπτώσεις ενός ισχυρότερου δολαρίου, καθώς τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα στις ΗΠΑ, είπε.

Ο Σίμκους πρόσθεσε ότι η τρέχουσα πρόβλεψη ήταν για «περίπου τρεις» μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Έντουαρντ Σκικλούνα, διοικητής κεντρικής τράπεζας της Μάλτας

Ο Σκικλούνα είπε ότι το υπόβαθρο μιας «πολύ αδύναμης οικονομίας τα τελευταία έξι τρίμηνα» στη ζώνη του ευρώ ήταν το κλειδί για τις αποφάσεις. 

«Τα πάντα δείχνουν προς… μείωση του πληθωρισμού παντού, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των τροφίμων, της ενέργειας και ούτω καθεξής», είπε.

Μάρτινς Κάζακς, διοικητής κεντρικής τράπεζας Λετονίας

Ο Kάζακς είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι «σίγουρη» ότι τα χειρότερα έχουν περάσει από πλευράς πληθωρισμού, παρά τους κινδύνους.

Δύο στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένονται ακόμη πριν από τον Ιούνιο, σημείωσε, πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση δεν είναι εγγυημένη – αλλά η «πιθανότητα είναι αρκετά υψηλή».

Όλι Ρεν, διοικητής κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας

Όπως και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ο Ρεν είπε ότι θα ήταν σκόπιμο να μειωθούν τα επιτόκια τον Ιούνιο, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να παραμένει σύμφωνα με τις προβλέψεις. Επισήμανε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή ως πιθανό κίνδυνο.

«Μέχρι στιγμής η κλιμάκωση έχει αποφευχθεί και έχουμε δει ότι η αντίδραση της αγοράς στα γεγονότα ήταν μάλλον μέτρια… αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης», είπε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Deutsche Bank και Morgan Stanley βλέπουν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024

Simkus (ΕΚΤ): Πιθανές ακόμη και 4 μειώσεις επιτοκίων φέτος

Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ να αποκλίνει από τη Fed – Θέλει 4 μειώσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News