Business & Finance Παρασκευή 12/04/2024, 09:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ να αποκλίνει από τη Fed – Θέλει 4 μειώσεις επιτοκίων

Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ να αποκλίνει από τη Fed – Θέλει 4 μειώσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να φοβάται να απομακρύνει την «υπερβολικά συνετή» στάση της για τα επιτόκια από αυτή της Federal Reserve, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στο Bloomberg από τη Φρανκφούρτη, αφότου η ΕΚΤ έδωσε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι τέσσερις τέτοιες κινήσεις είναι πιθανές  για φέτος. Την ίδια στιγμή, πάντως, επενδυτές σε όλο τον κόσμο περιορίζουν τα στοιχήματά τους για τις μειώσεις επιτοκίων.

«Τώρα είναι ώρα να αποκλίνουμε», είπε ο Στουρνάρας στο Bloomberg. «Οι καταστάσεις στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετικές. Στις ΗΠΑ, η ζήτηση είναι πολύ ισχυρότερη — κυρίως λόγω της ώθησης που προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Δεν το έχουμε αυτό στην Ευρώπη. Και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τροφοδοτήθηκε κυρίως από την πλευρά της προσφοράς – όχι από την πλευρά της ζήτησης, ούτε από τους μισθούς».

Οι δηλώσεις του αυτές γίνονται αφότου τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια γρήγορη αναθεώρηση των στοιχημάτων για τη νομισματική χαλάρωση. Οι αγορές υπολογίζουν τώρα ότι η Ευρωζώνη, όπου τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων, θα δει τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, ενώ από τη Fed αναμένονται λιγότερες από δύο.

Άλλωστε, και η Christine Lagarde είπε στη χθεσινή της συνέντευξη τύπου ότι η ΕΚΤ δεν ακολουθεί τις κινήσεις της Fed. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «πολλαπλοί δίαυλοι μέσω των οποίων μπορεί να ασκηθεί επιρροή» και όχι μόνο μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών, την ώρα που η συζήτηση για την απόλυτη ισοτιμία 1 προς 1 του ευρώ με το δολάριο γίνεται όλο και πιο δυνατή.

Όπως σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας, οι δυσκολίες της Ευρωζώνης καθιστούν πιο επείγουσα την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο Έλληνας τραπεζίτης εξακολουθεί να προβλέπει μια ομαλή προσγείωση, αλλά προειδοποιεί ότι εάν η μείωση των επιτοκίων καθυστερήσει υπερβολικά, θα θέσει σε κίνδυνο την ήδη αναιμική ανάπτυξη και θα μπορούσε να ρίξει τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2%.

«Βλέπουμε τους πρώτους σπόρους ανάκαμψης στην Ευρώπη — και στη Γερμανία», είπε. «Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε αυτούς τους πρώτους σπόρους ανάκαμψης».

Στο πλαίσιο αυτό, πιέζει για αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και δύο ακόμα μέχρι το τέλος του έτους.

Πάντως, τα «γεράκια» της ΕΚΤ προτιμούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση, ανησυχώντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ανακάμψει καθώς οι μισθοί αυξάνονται. Θα προτιμούσαν κινήσεις κάθε τρεις μήνες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Στουρνάρας στο Bloomberg: Πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Πιο «καθαρή» η εικόνα στην Ευρωζώνη – Traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα χαράξει το δικό της δρόμο

Lagarde: «Παράθυρο» για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο – Χωρίς δέσμευση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News