Business & Finance Δευτέρα 18/12/2023, 16:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πληθωρισμός κάτω από το 3% έως τα μέσα του 2024 πριν η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκια

Γ. Στουρνάρας: Πληθωρισμός κάτω από το 3% έως τα μέσα του 2024 πριν η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να δει τον πληθωρισμό να πέφτει σταθερά κάτω από το 3% έως τα μέσα του 2024, πριν να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τα σημερινά επίπεδα-ρεκόρ, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης   Στουρνάρας, μιλώντας στο Reuters.

«Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα «περιστέρια» της ΕΚΤ. «Πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό να κινείται σταθερά κάτω από το 3% έως τα μέσα του επόμενου έτους πριν να μειώσουμε τα επιτόκια».

Τα σχόλια του Γ. Στουρνάρα τονίζουν την αποσύνδεση ανάμεσα στις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ και τις προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίοι ποντάρουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Απρίλιο ή ακόμα και τον Μάρτιο.

Η ΕΚΤ, η οποία διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι περιμένει τον πληθωρισμό στο 2,8% αυτό το τρίμηνο, στο 2,9% το πρώτο τρίμηνο του 2024 και στο 2,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι πέραν του δείκτη τιμών καταναλωτή, το εργασιακό κόστος ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος, τα κέρδη ανά μονάδα προϊόντος και οι πληθωριστικές προσδοκίες πρέπει επίσης να «δείχνουν» μείωση του πληθωρισμού στο 2%.

«Θα πρέπει επίσης να  συνεκτιμήσουμε την συνολική κατάσταση της οικονομίας», είπε.

Ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης Bostjan Vasle είπε στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έως την άνοιξη για να επανεκτιμήσει την στάση της για τα επιτόκια, χαρακτηρίζοντας πρόωρες τις προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις.

Ο Γ. Στουρνάρας ήταν ο πρώτος policymaker της ΕΚΤ που μίλησε ανοικτά το φθινόπωρο για μειώσεις επιτοκίων προς τα μέσα του 2024.

Όπως έγραψε νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο θέμα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσουν μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2024 το ίδιο μήνυμα περί ανάγκης διατήρησης του κόστους δανεισμού σε υψηλά επίπεδα. Αυτό καθιστά τυχόν μείωση του επιτοκίου αναφοράς πριν τον Ιούνιο δύσκολη, έως και αδύνατη, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες της αγοράς, η οποία ποντάρει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θέλουν πρώτα να δουν πώς θα διαμορφωθούν τα οικονομικά στοιχεία τους επόμενους μήνες. Βάσει αυτών, το παράθυρο για μελλοντική μείωση των επιτοκίων πρόκειται να ανοίξει το νωρίτερο στις αρχές Μαρτίου και η πρώτη πρακτική κίνηση χαλάρωσης τον Ιούνιο.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι τουλάχιστον δύο μήνες αργότερα από τις προβλέψεις της αγοράς, παρότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, μετά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας ήταν σαφής, λέγοντας ότι όποια αλλαγή πορείας απέχει πολύ από σήμερα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Καμία μείωση επιτοκίων πριν τον Ιούνιο 

ΕΚΤ: Ο Villeroy συστήνει υπομονή για τις μειώσεις επιτοκίων

«Γεράκι» η Lagarde: Καμία συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News