Business & Finance Δευτέρα 18/12/2023, 10:48
REUTERS

ΕΚΤ: Καμία μείωση επιτοκίων πριν τον Ιούνιο

ΕΚΤ: Καμία μείωση επιτοκίων πριν τον Ιούνιο

Το ίδιο μήνυμα περί ανάγκης διατήρησης του κόστους δανεισμού σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να διατηρήσουν μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2024 οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα, που επικαλείται το Reuters. Αυτό καθιστά τυχόν μείωση του επιτοκίου αναφοράς πριν τον Ιούνιο δύσκολη, έως και αδύνατη, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες της αγοράς, η οποία ποντάρει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θέλουν πρώτα να δουν πώς θα διαμορφωθούν τα οικονομικά στοιχεία τους επόμενους μήνες. Βάσει αυτών, το παράθυρο για μελλοντική μείωση των επιτοκίων πρόκειται να ανοίξει το νωρίτερο στις αρχές Μαρτίου και η πρώτη πρακτική κίνηση χαλάρωσης τον Ιούνιο.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι τουλάχιστον δύο μήνες αργότερα από τις προβλέψεις της αγοράς, παρότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, μετά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας ήταν σαφής, λέγοντας ότι όποια αλλαγή πορείας απέχει πολύ από σήμερα.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόκλιση αποδίδεται στις διαφορετικές προβλέψεις σχετικά με τον πληθωρισμό. Η αγορά αναμένει ότι η τρέχουσα πορεία αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί κανονικά, ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες προβλέπουν προσωρινή ανάκαμψη των πληθωριστικών πιέσεων μέσα στο 2024.

Άτομο προσκείμενο στις συζητήσεις δήλωσε ότι είναι πιθανή κάποια μείωση πριν τον Ιούνιο εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα από το προσδοκώμενο. Δύο άλλοι, όμως, σχολίασαν ότι εάν η ΕΚΤ δεν καταστήσει ξεκάθαρη τη στάση της, τότε η αγορά ενδέχεται να ανατρέψει την προσπάθεια σύσφιγξης του τελευταίου ενάμισι έτους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Ο Villeroy συστήνει υπομονή για τις μειώσεις επιτοκίων

«Γεράκι» η Lagarde: Καμία συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Ξανά αμετάβλητα τα επιτόκια – «Βλέπει» πτώση του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News