Business & Finance Πέμπτη 11/04/2024, 20:46
BUSINESS & FINANCE

Πιο «καθαρή» η εικόνα στην Ευρωζώνη – Traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα χαράξει το δικό της δρόμο

Πιο «καθαρή» η εικόνα στην Ευρωζώνη – Traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα χαράξει το δικό της δρόμο

Τα στοιχήματα των traders για πολλαπλές μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος δεν έχουν κλονιστεί σε γενικές γραμμές από τον υψηλότερο του αναμενομένου πληθωρισμό των ΗΠΑ που μεταθέτει για αργότερα τη μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Η ΕΚΤ εδραίωσε αυτήν την άποψη στη σημερινή της συνεδρίαση, σηματοδοτώντας ότι ενδέχεται να αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ωστόσο ότι η ΕΚΤ «εξαρτάται από δεδομένα, όχι από τη Fed».

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έκρινε ότι μια μείωση των επιτοκίων θα ήταν η ενδεδειμένη απόφαση, εάν οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και τις οικονομικές προοπτικές, που αναμένονται τον Ιούνιο, ενισχύσουν την πεποίθησή της ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Μάλιστα, μία μικρή μειοψηφία διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής (περιστέρια) θεώρησαν ότι ήταν ήδη η κατάλληλη στιγμή για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τώρα, σημείωσε η Λαγκάρντ.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ έλαβε χώρα μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έδειξαν κλιμάκωση για τρίτο διαδοχικό μήνα το Μάρτιο, υπογραμμίζοντας τη δυναμική της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Στη ζώνη του ευρώ, εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός μειώνεται πιο γρήγορα και η οικονομία παραμένει υποτονική.

Οι traders δίδουν τώρα λίγο περισσότερες πιθανότητες από 75% για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο από περίπου 90% πριν από λίγες ημέρες. Από την άλλη, θεωρούν ότι η Fed θα καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων της έως το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι κύκλοι επιτοκίων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών συνήθως κινούνται συγχρονισμένα.

«Η εικόνα στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ πιο καθαρή. Η αφήγηση στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ πιο εύκολη στην ανάγνωση. Τα δεδομένα δεν περιπλέκουν την αξιολόγηση της ΕΚΤ για το τι θα ακολουθήσει σε αντίθεση με τα δεδομένα στις ΗΠΑ που περιπλέκουν τα πράγματα για την Fed», δήλωσε ο Peter Goves της MFS Investment Management.

Οι αγορές διατηρούν την πεποίθησή τους ότι η ΕΚΤ θα προπορευθεί της Fed και θα μειώσει πρώτη τα επιτόκια, γεγονός που θα ωθήσει σε αποκλιμάκωση τις αποδόσεις του ευρώ, αλλά θα ασκήσει πτωτικές πιέσεις στο ευρώ. 

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς της ζώνης του ευρώ, αυξήθηκε περίπου 40 μονάδες βάσης φέτος, σε σύγκριση με 70 μονάδες βάσης των ομολόγων στις ΗΠΑ. 

Στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη απόκλισης, το spread μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019 σε περισσότερες από 210 μονάδες βάσης την Τετάρτη.

Τα επίπεδα πάνω από 200 μονάδες βάσης διατηρούνται μακροπρόθεσμα μόνο όταν οι πολιτικές της Fed και της ΕΚΤ αποκλίνουν, ανέφερε η ING.

«Τα κρατικά ομόλογα λατρεύουν τη μιζέρια και η Ευρώπη (η οικονομία) είναι σίγουρα πιο υποτονική από τις ΗΠΑ, γεγονός που θα συνηγορούσε υπέρ μιας καλύτερης απόδοσης στην αγορά ομολόγων στην Ευρώπη», δήλωσε η επικεφαλής επενδύσεων της Insight Investment, April LaRusse.

Πονοκέφαλος στην αγορά συναλλάγματος;

Η εικόνα είναι περισσότερο περίπλοκη για το ευρώ, το οποίο υποχώρησε σήμερα στο 1,0706 έναντι του δολαρίου. Το νόμισμα υποχώρησε επίσης 1% στη συνεδρίαση της Τετάρτης, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε στην είδηση της κλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.  

Ωστόσο, προς το παρόν, οι αναλυτές δεν θεωρούν ότι η εξασθένηση του ευρώ θα συγκρατήσει την ΕΚΤ από επιτοκιακές μειώσεις. 

«Δεν πιστεύω ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα αλλάξει την πορεία της ΕΚΤ, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν κατέρρεε το ευρώ», αναφέρει ο επικεφαλής αναλύσεων για τις αγορές της Nordea, Jan von Gerich. 

Υπενθυμίζεται ότι το ευρώ υποχώρησε κάτω από το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου για μικρή περίοδο στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022. 

Δεδομένου όμως ότι ένα αδύναμο ευρώ θα μπορούσε εν δυνάμει να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, είναι κάτι που θα πρέπει να παρακολουθηθεί ειδικά σε μία περίοδο αύξησης των τιμών πετρελαίου. 

Δεν θα ήταν μεγαλύτερο πρόβλημα όταν ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος, επομένως ένα ασθενέστερο ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία, εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν περαιτέρω, τονίζοντας τον αντίκτυπό τους, ανέφερε σε σημείωμα η στρατηγική αναλύτρια της FX της Rabobank, Jane Foley.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News