Business & Finance Πέμπτη 28/03/2024, 12:24
BUSINESS & FINANCE

Bloomberg: «Ναι» από ΕΚΤ για τα μερίσματα των τραπεζών – Αλλά θα είναι χαμηλότερα

Bloomberg: «Ναι» από ΕΚΤ για τα μερίσματα των τραπεζών – Αλλά θα είναι χαμηλότερα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει την έγκρισή της στις ελληνικές τράπεζες για να προχωρήσουν στις πρώτες πληρωμές στους μετόχους εδώ και μια δεκαετία, καθώς η χώρα βγαίνει από μια επώδυνη αναδιάρθρωση μετά την κρίση, όπως αναφέρει το Bloomberg. Όμως, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ που δεν είναι ωστόσο οριστική, τα μερίσματα που θα διανεμηθούν θα είναι χαμηλότερα από αυτά που έχουν αιτηθεί οι τράπεζες.

Η τελευταία φορά που οι ελληνικές τράπεζες διένειμαν μερίσματα ήταν το 2008, πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους που ξέσπασε στην Ελλάδα το 2010. Από τότε, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της ελληνικής οικονομίας μετά την απομείωση μεγάλων τμημάτων των δανείων τους.

Η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει τις πληρωμές μερισμάτων εκ νέου, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχουν ανακτήσει την οικονομική τους ευρωστία, ενώ παράλληλα η ελληνική οικονομία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα καθώς το χρέος της χώρας ανέκτησε πέρυσι την επενδυτική βαθμίδα.

Oι τέσσερις συστημικές τράπεζες – η Eurobank Ergasias Services and Holdings SA, η Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ και η Alpha Bank ΑΕ – έχουν ήδη εντάξει στα σχέδιά τους την καταβολή μερίσματος φέτος, εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων από τις αρχές.

Η εποπτική αρχή εξακολουθεί να αξιολογεί πώς θα εξελιχθούν τα επίπεδα κεφαλαίου των τραπεζών, δήλωσαν οι πηγές του Bloomberg. Η ΕΚΤ εξετάζει το πόσο μπορεί να επιβαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις για ζημίες του παρελθόντος, ενώ αξιολογεί και το outlook για τα κέρδη τους σε ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι από τον Οκτώβριο, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιταχύνει το πρόγραμμα αποεπένδυσης από τις τράπεζες της χώρας. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε πρώτα ολόκληρο το μερίδιό του στη Eurobank και στη συνέχεια έκανε το ίδιο τον Νοέμβριο για την Alpha Bank. Επίσης, πούλησε ένα ποσοστό 22% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τον Μάρτιο ολοκλήρωσε την πώληση ολόκληρου του μεριδίου του στην Πειραιώς. 

Το ταμείο εξακολουθεί να κατέχει το 18% στην Εθνική Τράπεζα και το 66% στην Attica Bank. Το σχέδιο αποεπένδυσης προβλέπει πλήρη αποχώρηση από τους δανειστές της χώρας μέχρι το τέλος του 2025.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σε αναχρηματοδότηση χρέους με επαναγορές ομολόγων προχωρούν οι τράπεζες

Πώς πέτυχαν οι τράπεζες κέρδη-ρεκόρ το 2023

Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News