Business & Finance Τρίτη 19/12/2023, 21:02
BUSINESS & FINANCE

Ενρία: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σχεδιάζουν να δώσουν μερίσματα ύψους 70 δισ.ευρώ

Ενρία: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σχεδιάζουν να δώσουν μερίσματα ύψους 70 δισ.ευρώ

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σχεδιάζουν να πληρώσουν στους μετόχους τους περίπου 70 δισ. ευρώ (77 δισ. δολάρια) μετά από μια κερδοφόρα χρονιά, σύμφωνα με την κορυφαία ρυθμιστική αρχή τους.

“Οι τράπεζες ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες, σχεδιάζουν διανομές που συμβαδίζουν με τα προηγούμενα χρόνια”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ. Το νούμερο αυτό είναι εκτίμηση και δεν είναι το τελικό. 

Η ικανότητα ανταμοιβής των επενδυτών είναι ζωτικής σημασίας για έναν κλάδο που πλήττεται από χαμηλές αποτιμήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων που ενίσχυσε τα καθαρά έσοδα από τόκους, οι μέτοχοι αναμένουν υψηλότερες αποδόσεις.

Οι πληρωμές εξακολουθούν να είναι μόνο ένα τμήμα του πλεονάζοντος κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο. Δέκα κορυφαίες τράπεζες διαθέτουν 140 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα χρειάζονται για ρυθμιστικούς σκοπούς, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΚΤ εξετάζει εάν οι πληρωμές “είναι συμβατές με τις απαιτήσεις κεφαλαίου για τις τράπεζες και αν ναι, δεν έχουμε αντίρρηση γι’ αυτό”, είπε ο Ενρία. 

Νωρίτερα, η ΕΚΤ γνωστοποίησε ότι οι βασικές κεφαλαιακές απαιτήσεις κάποιων τραπεζών θα αυξηθούν στο 11,1% το επόμενο έτος από 10,7% το 2023.

Ενώ τα κεφαλαιακά αποθέματα των δανειστών σήμαιναν ότι ήταν ανθεκτικά σε διάφορους κραδασμούς φέτος, ο κλάδος πρέπει να παρακολουθεί τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από το υψηλότερο κόστος δανεισμού, είπε ο Ενρία.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε υψηλό βαθμό εγρήγορσης», είπε ο Ένρια. «Ο πιστωτικός κίνδυνος εξακολουθεί να είναι βασική πηγή ανησυχίας, ειδικά τα ακίνητα, τα εμπορικά ακίνητα, επομένως μιλάμε για τα τμήματα που είναι πιο ευαίσθητα στα επιτόκια».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για 20 ευρωπαϊκές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News