BUSINESS & FINANCE

S&P: Τι θα σημάνει για τις ελληνικές τράπεζες μια αύξηση στα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά

S&P: Τι θα σημάνει για τις ελληνικές τράπεζες μια αύξηση στα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά

Ήπιες επιπτώσεις θα έχει στην συνολική κερδοφορία και τη ρευστότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά, υπολογίζει η S&P Global Ratings.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου αξιολόγησης, μία αύξηση των ελάχιστων αποθεματικών κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση μείωση των κερδών προ φόρων κατά 3,3% και του δείκτη κάλυψης ρευστότητας  κατά 4,7%.

Η S&P υπολογίζει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ακόμα ηπιότερες για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, όπου μία αύξηση στα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα προκαλέσει μείωση περίπου 2% στα κέρδη προ φόρων.

S&P: Τι θα σημάνει για τις ελληνικές τράπεζες μια αύξηση στα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά-1

Αυτό που επισημαίνουν οι αναλυτές, όμως, είναι ότι η αύξηση των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα πλεονάζοντα αποθεματικά κάποιων τραπεζών, με δεδομένο ότι αυτά είναι ανομοιόμορφα μοιρασμένα στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.  Κάποιες τράπεζες θα δουν σημαντική μείωση στα πλεονάζοντα αποθεματικά τους, την ώρα που θα χρειαστεί να αποπληρώσουν και τη χρηματοδότηση που έλαβαν από το TLTRO, έως τα τέλη του 2024.

S&P: Τι θα σημάνει για τις ελληνικές τράπεζες μια αύξηση στα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά-2

Όπως σημειώνει η S&P, αυτό θα επιβαρύνει κυρίως τις μικρότερες ιταλικές τράπεζες και σε πιο περιορισμένο βαθμό, τις ελληνικές τράπεζες.  

S&P: Τι θα σημάνει για τις ελληνικές τράπεζες μια αύξηση στα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά-3

«Για αυτές τις τράπεζες, θεωρούμε ότι οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι διαχειρίσιμες, αλλά η μείωση των πλεονάζοντων αποθεματικών θα συνέβαλε στην κανονικοποίηση του κόστους χρηματοδότησης, την οποία ήδη βλέπουμε να συμβαίνει και περιμένουμε για το 2024», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση, η S&P θεωρεί ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν άνετα κέρδη και μαξιλάρια ρευστότητας, ενώ  εκτιμά ότι πιθανότατα θα λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τα υψηλότερα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει την αναθεώρηση του λειτουργικού πλαισίου και σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή έως την άνοιξη του 2024. Ανάμεσα στις αποφάσεις που θα ληφθούν είναι και τα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά για τις τράπεζες, τα οποία σήμερα διαμορφώνονται στο 1% και αφορούν το μερίδιο των καταθέσεων και των τίτλων που είναι αναγκασμένες να κρατούν στην ΕΚΤ οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ευρωζώνη.  Η S&P εστιάζει κυρίως σε ένα σενάριο ήπιας αύξησης, που θα φέρει, για παράδειγμα, τα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά στον ιστορικό μέσο όρο του 2%.

«Περιμένουμε ότι η ΕΚΤ θα δράσει σταδιακά και οι επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες για τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, υπάρχει μία μικρή πιθανότητα η ΕΚΤ να αποφασίσει μία σημαντική σύσφιγξη της ρευστότητας των τραπεζών, αυξάνοντας για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά σε πιο περιοριστικά επίπεδα», σημειώνουν οι αναλυτές.

S&P: Τι θα σημάνει για τις ελληνικές τράπεζες μια αύξηση στα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά-4

«Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να φέρει προκλήσεις για τη ρευστότητα και τις συνθήκες χρηματοδότησης κάποιων τραπεζών, με δεδομένο το αδύναμο οικονομικό σκηνικό στην Ευρωζώνη και το γεγονός ότι οι συνέπειες από τις πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν φανεί ακόμα πλήρως», προσθέτουν.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News