Business & Finance Πέμπτη 18/04/2024, 10:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E.: Η πλειοψηφία των χωρών δεν θέλει τη μεταρρύθμιση για τη CMU

E.E.: Η πλειοψηφία των χωρών δεν θέλει τη μεταρρύθμιση για τη CMU

Περισσότερες από 12 μικρότερες χώρες της Ε.Ε. αντιτίθενται στις προσπάθειες ενοποίησης των κατακερματισμένων κεφαλαιαγορών της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας τις δύσκολες πολιτικές γύρω από την προσπάθεια χρηματοοικονομικής μεταρρύθμισης εδώ και μία δεκαετία.

Η Γαλλία έδωσε πρόσφατα ώθηση – με την υποστήριξη της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας – για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων με σκοπό την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της αγοράς και ένα κεντρικό σύστημα εποπτείας. Το Παρίσι υποστηρίζει ότι η αναμόρφωση των χρηματοοικονομικών αγορών θα βοηθούσε στην αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για τις τεράστιες επενδυτικές ανάγκες της Ευρώπης στην άμυνα και την πράσινη μετάβαση, που ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτό η πλειοψηφία των 27 κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία είναι επιφυλακτικά στο να παραχωρήσουν εθνικό έλεγχο και να παραδώσουν περισσότερες εξουσίες εποπτείας στις Βρυξέλλες. Το γεγονός αυτό θέτει το υπόβαθρο για μια έντονη συζήτηση μεταξύ των ηγετών της ΕΕ στη σημερινή σύνοδο κορυφής, στους οποίους έχει μεταβιβαστεί το θέμα του τρόπου προώθησης της λεγόμενης Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU) από τους υπουργούς Οικονομικών. «Οι ηγέτες θα διαφωνήσουν για αυτό και είναι χρήσιμο να γνωστοποιηθούν οι αλήθειες αυτών των θέσεων», είπε ανώτερος διπλωμάτης που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Μια χώρα που θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία είναι η Γερμανία. Παρόλο που το Βερολίνο αντιτίθεται παραδοσιακά στον περαιτέρω συγκεντρωτισμό της εποπτείας, υποστήριξε πρόσφατα την αναβίωση του σχεδίου CMU, υποδηλώνοντας ότι τουλάχιστον κάποιο μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας είναι υπέρ.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ παραμένει αντίθετος στο να δοθούν στις Βρυξέλλες εποπτικές εξουσίες με το σκεπτικό ότι θα δημιουργήσει πρόσθετο κόστος για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της. Ωστόσο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, είπε σε πρόσφατη σύνοδο κορυφής ότι η ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών θα πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα για την προσπάθεια διακοπής των εκροής κεφαλαίων της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ. «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση. Αυτό είναι αναγκαιότητα για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση, την παραγωγικότητα, την άμυνα και τις κοινωνικές μας ανάγκες», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. Τα προσχέδια συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, τα οποία βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, ζητούν να κινηθούν «χωρίς καθυστέρηση» στα μέτρα για τη «δημιουργία πραγματικά ολοκληρωμένων ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών».

Οι ενέργειες που αναφέρονται περιλαμβάνουν τη μεταβίβαση στον επόπτη χρηματοπιστωτικών αγορών της Ε.Ε., την Esma με έδρα το Παρίσι, άμεση εποπτεία «των πιο συστημικών παραγόντων αρμόδιων για τα διασυνοριακά κεφάλαια και τις χρηματοοικονομικές αγορές». Ζητούν επίσης την εναρμόνιση της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας και φορολογίας εταιρειών, την ανάπτυξη ενός επενδυτικού προϊόντος σε όλη την Ε.Ε. για τη μόχλευση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων των Ευρωπαίων και την ενθάρρυνση της τιτλοποίησης τροποποιώντας τους κανόνες προληπτικής εποπτείας. Αυτά τα μέτρα εντάσσονται στο όραμα για την Ένωση Κεφαλαιαγορών που διαμορφώθηκε πριν από σχεδόν μια δεκαετία και παραμένουν εξαιρετικά αμφιλεγόμενα. Σε μια συνάντηση των πρεσβευτών της Ε.Ε. την Τετάρτη, το Λουξεμβούργο ηγήθηκε μιας ομάδας κρατών που εξέφρασαν αντιρρήσεις μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ιρλανδία, η Κροατία, οι χώρες της Βαλτικής, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Σλοβενία, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Αυτές οι χώρες φοβούνται ότι η κεντρική εποπτεία θα δημιουργήσει πρόσθετο κόστος για τον εθνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο τους και θα δώσει στις μεγαλύτερες αγορές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ορισμένοι αντιτίθενται επίσης στην εναρμόνιση της φορολογικής νομοθεσίας, ένα ακανθώδες ζήτημα στην Ε.Ε. που απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη. Ο Luc Frieden, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην κεφαλαιαγορά της Ε.Ε. χρειάζονται για να αποφευχθεί η υπερβολική ρύθμιση και η υπερσυγκέντρωση, «τις οποίες ορισμένες χώρες υποστηρίζουν».

Ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι υπεύθυνος για την προεδρία της συνόδου κορυφής, αναγνώρισε ότι η συγκέντρωση της εποπτείας είναι πιθανό να αποτελέσει το πιο αμφιλεγόμενο σημείο μεταξύ των ηγετών, οι οποίοι πρέπει να ενεργήσουν ομόφωνα για να υποστηρίξουν μια πορεία προς τα εμπρός. «Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει αυτό είναι αν έχουμε μια αληθινή αίσθηση του πού ακριβώς βρίσκονται πραγματικά οι πολίτες», είπε ο ανώτερος διπλωμάτης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Τα βασικά σημεία της έκθεσης Λέτα – Νέο Ταμείο για τη Διεύρυνση

E.E.: Εξετάζει νέο ταμείο κρατικής βοήθειας για διασυνοριακές επενδύσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News