Business & Finance Δευτέρα 15/04/2024, 22:23
BUSINESS & FINANCE

E.E.: Εξετάζει νέο ταμείο κρατικής βοήθειας για διασυνοριακές επενδύσεις

E.E.: Εξετάζει νέο ταμείο κρατικής βοήθειας για διασυνοριακές επενδύσεις

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν αυτή την εβδομάδα την επιλογή να τροποποιήσουν τους αυστηρούς κανόνες για τις κρατικές επιδοτήσεις δημιουργώντας νέο μηχανισμό για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων σε όλες τις χώρες μέλη. 

Έκθεση που προετοιμάστηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και η οποία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Τετάρτη, θα προτείνει στις χώρες μέλη να χρηματοδοτήσουν μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να μπορέσει έτσι η Ε.Ε. να ανταγωνιστεί πιο αποτελεσματικά τις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υπολείπονται έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους, σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης. 

Οι κατά των κρατικών επιδοτήσεων κανόνες της Ε.Ε. εμποδίζουν τις χώρες μέλη με περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια, κυρίως Γερμανία και Γαλλία, να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.. 

Ωστόσο, καθώς ο ανταγωνισμός με τους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες εντείνεται, ειδικά σε τομείς όπως η ψηφιακή οικονομία και η πράσινη ενέργεια, η Ε.Ε. αναζητά νέες επιλογές για να υποστηρίξει καλύτερα τις επιχειρήσεις με ισότιμο τρόπο για να μπορούν  να ανταγωνιστούν τις ξένες πολυεθνικές. 

«Θα πρέπει να αναπτύξουμε τολμηρές και καινοτόμες λύσεις ικανές να εξασφαλίσουν ισορροπία από τη μία και από την άλλη να κινητοποιήσουμε στοχευμένη δημόσια βοήθεια για τη βιομηχανία. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η ανάγκη να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς», αναφέρει στο προσχέδιο. 

Ο Λέτα συμπεραίνει ότι ένας τρόπος για να ισορροπήσουμε αυτό το δίλημμα είναι η «πιο αυστηρή επιβολή» των κανόνων για την κρατική βοήθεια στις 27 χώρες μέλη και διεύρυνση της χρηματοδότησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού συνεισφοράς κρατικής βοήθειας, που απαιτεί από τις εθνικές κυβερνήσεις να δίδουν ένα μέρος της εθνικής τους χρηματοδότησης για πανευρωπαϊκές επενδύσεις. 

Η ΕΕ χαλάρωσε τους κανόνες της για τις κρατικές ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid και της ενεργειακής κρίσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, περισσότερες από τις μισές επιδοτήσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της ΕΕ χορηγήθηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση, προκαλώντας ανησυχίες σε ορισμένες πρωτεύουσες για υπερβολική χαλάρωση.

Ως απάντηση στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από το εξωτερικό, ορισμένες κυβερνήσεις πιέζουν εδώ και καιρό για περισσότερα κεφάλαια σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλες οι χώρες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News