Business & Finance Δευτέρα 15/04/2024, 21:49
BUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Αυξάνει το μερίδιό της στην Telefonica στο 5%

Ισπανία: Αυξάνει το μερίδιό της στην Telefonica στο 5%

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενίσχυσε το μερίδιό της στην Telefonica στο 5%, αυξάνοντας τη συμμετοχή της για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες, με αποτέλεσμα να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών – ξεπερνώντας τη Saudi Telecom.

Η κρατική επενδυτική εταιρεία Sepi αύξησε το μερίδιό της σε 5% από 3% στις 25 Μαρτίου, σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή. Το μερίδιο 5% αποτιμάται σε περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ από την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να αγοράσει έως και το 10% των μετοχών της Telefonica το συντομότερο δυνατό, κάτι που θα την άφηνε ένα βήμα μπροστά από το σχέδιο της κρατικά υποστηριζόμενης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Σαουδικής Αραβίας να λάβει μερίδιο 9,9%. Η αγορά που χρηματοδοτείται από το χρήμα των φορολογουμένων αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ισπανίας να διατηρήσει τον έλεγχο μιας στρατηγικά σημαντικής εταιρείας της οποίας οι δραστηριότητές της εκτείνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, και παρέχει επίσης υπηρεσίες στον στρατό και το υπουργείο Άμυνας.

Η STC, η οποία υποστηρίζεται από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων του βασιλείου, εξέπληξε την αγορά το Σεπτέμβριο όταν πραγματοποίησε επένδυση ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία με έδρα τη Μαδρίτη. Η STC κατέχει το 4,9% των μετοχών της Telefonica και έχει συνάψει οικονομικά συμβόλαια που της προσδίδουν μερίδιο πάνω από επιπλέον 5% του κεφαλαίου.

Για να μετατρέψει το 5% σε μετοχές, η STC θα χρειαστεί την έγκριση της ισπανικής κυβέρνησης.

Η είσοδος της κυβέρνησης στην Telefonica σηματοδοτεί μια αλλαγή για την Ισπανία, η οποία είχε ιστορικά μια πιο ελεύθερη προσέγγιση στις αγορές σε σχέση με τους γείτονές της. Η Telefonica, ένα πρώην κρατικό μονοπώλιο, ιδιωτικοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η θέση της Sepi ξεπερνά πλέον αυτή των ιστορικών μετόχων της Telefonica, Caixabank και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, καθώς και της BlackRock Inc.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News