Business & Finance Δευτέρα 15/04/2024, 20:08
BUSINESS & FINANCE

Τα νέα ευρωπαϊκά βραβεία Bauhaus 2024

Τα νέα ευρωπαϊκά βραβεία Bauhaus 2024

Tους 20 βραβευθέντες των Νέων Ευρωπαϊκών Βραβείων Bauhaus (NEB) 2024 που διοργανώνονται με χρηματοδότηση από την Πολιτική Συνοχής, ανακοίνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αυτά τα βραβεία επιβραβεύουν εξαιρετικά έργα και πρωτοβουλίες που συνδυάζουν βιωσιμότητα, ένταξη και αισθητική, αποδεικνύοντας πώς η μετάβαση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μπορεί πρακτικά να εμπλουτίσει τις ζωές των ανθρώπων και των κοινοτήτων. Τα βραβεία απονέμονται σε τέσσερις κατηγορίες και σε δύο σκέλη: ένα για τα καθιερωμένα έργα (οι «Νέοι Ευρωπαίοι Πρωταθλητές του Bauhaus») και ένα για τις πολλά υποσχόμενες πρωτοβουλίες από νεότερους υποψηφίους (τα «Νέα Ευρωπαϊκά Bauhaus Rising Stars»).

Τα νέα Ευρωπαϊκά βραβεία Bauhaus του 2024 περιλαμβάνουν και ένα ειδικό βραβείο για έργα ανασυγκρότησης από την Ουκρανία, καθώς και έντονη εστίαση σε περιφέρειες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς ή προκλήσεις προς την πράσινη μετάβαση.

Οι νικητές παρέλαβαν τα βραβεία τους σήμερα κατά τη διάρκεια τελετής απονομής των Νέου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Bauhaus από την Elisa Ferreira, Επίτροπο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, και την Iliana Ivanova, Επίτροπο για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, παρουσία του Vsevolod Chentsov, Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση..

Οι Νέοι βραβευθέντες των Ευρωπαϊκών Βραβείων Bauhaus 2024

Οι νικητές και οι επιλαχόντες του βραβείου «New European Bauhaus Champions» για ολοκληρωμένα έργα είναι:

 • Map4Water: Η πόλη των χιλίων σιντριβανιών – Map4Water: One thousand fountains city (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) κέρδισε στην ψηφοφορία του κοινού σε όλες τις κατηγορίες. Το έργο χαρτογραφεί και βελτιώνει τις δημόσιες βρύσες στο Σεράγεβο, με ευρεία συμμετοχή του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών, των πολιτών και των τουριστών.won the public vote conducted across all the categories.
 • Făget Forest Park; Ο πράσινος πνεύμονας του Cluj – Făget Forest Park; Cluj’s Green Lung (Ρουμανία), νικητής στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση», για τη διαχείριση αναψυχής και διατήρηση ενός μεγάλου δασικού πάρκου.
 • Flytevi – Ο Γαλάζιος Αστικός κοινοτικός κήπος – Flytevi – Blue Urban Community Garden (Σουηδία), επιλαχών στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση», για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων με βιώσιμες λύσεις τροφίμων και νερού.
 • Οι κοινοτικοί κήποι SET – SET Community Gardens (Ολλανδία), νικητής στην κατηγορία «Επανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν», για τη σύνδεση γενεών από διαφορετικά κοινωνικο-πολιτιστικά υπόβαθρα μέσω ενός κοινοτικού κήπου και κέντρου αστικής περμακουλτούρας.
 • Ένα με τον Πολιτισμό – Concrete to Culture (Βουλγαρία), επιλαχών στην κατηγορία «Ανακτώντας την αίσθηση του ανήκειν», για τη μετατροπή ενός συγκροτήματος γραφείων στα περίχωρα της Σόφιας σε ενεργό κοινοτικό χώρο.
 • Rooftop Garden (Ισπανία), Νικητής στην κατηγορία «Προτεραιότητα των τόπων και των ανθρώπων που το χρειάζονται περισσότερο», για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία μέσω της κηπουρικής.
 • Yes We Camp (Γαλλία), επιλαχών στην κατηγορία «Προτεραιότητα των τόπων και των ανθρώπων που το χρειάζονται περισσότερο», για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων μέσω πρωτοβουλιών ενεργοποίησης του διαστήματος.
 • Μια βιώσιμη μετασχηματιστική μεταμόρφωση – A Sustainable Campus Transformation (Λουξεμβούργο), νικητής στην κατηγορία «Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης του κύκλου ζωής», για την ανακαίνιση κτιρίων με χρήση ανακυκλωμένων υλικών για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
 • Re-Sourcing Commons (Αυστρία), επιλαχών στην κατηγορία «Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης του κύκλου ζωής», για την προώθηση της βιωσιμότητας με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών και τη διασφάλιση της κοινοτικής συνεργασίας σε ένα δημόσιο πάρκο.

Οι νικητές και οι επιλαχόντες των βραβείων «Νέα Ευρωπαϊκά Bauhaus Rising Stars» για πολλά υποσχόμενα concept είναι:

 • Ο κόμβος της Αναγεννητικής Γεωργίας – Regenerative Agriculture Hub (Ισπανία) κέρδισε την ψήφο του κοινού στο σκέλος Rising Stars, για την εστίαση σε βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές που προάγουν τη βιοποικιλότητα.
 • Καλλιέργεια Συντροφικότητας – Cultivating Companionship (Γερμανία), νικητής στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση», για την πρόταση μιας ερευνητικής κατοικίας για την προώθηση της σχεδιαστικής σκέψης με επίκεντρο στα τοπικά υλικά, στους παραδοσιακούς τρόπους οικοδόμησης και στη ζωή των κοινοτήτων. Μέσω της ανάπτυξης νέων υλικών βιολογικής προέλευσης και της συνεργασίας, για την ανοικοδόμηση της σύνδεσης με τα σύνθετα οικοσυστήματα.
 • Hydroscape Lisbon (Πορτογαλία), επιλαχών στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση», για τη διερεύνηση του ρόλου του νερού στην ανθεκτικότητα του κλίματος και του κοινοτικού χώρου στην πόλη.
 • Συνεταιρισμός Κοινοτήτων – Cooperative Ownership of Communities (Ουγγαρία), νικητής στην κατηγορία «Ανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν», για την προώθηση της οικονομικά προσιτής στέγασης και της ένταξης μέσω κυκλικής ανακαίνισης και βιώσιμων πρακτικών.
 • Co-llection (Ελλάδα), επιλαχών στην κατηγορία «Επανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν», για την αναπαράσταση αγροτικών αφηγήσεων μέσω της τέχνης και της συνεργασίας της κοινότητας.
 • Ανοικοδόμηση της Κοινότητας – Community reBuilding (Ουκρανία), νικητής στην κατηγορία «Προτεραιότητα των τόπων και των ανθρώπων που το χρειάζονται περισσότερο», για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων της Ουκρανίας με τη δημιουργία ή την αναζωογόνηση Κοινοτικών Κέντρων Δόμησης.
 • Εργαστήριο μετασχηματισμού Τeufelsberg – Τeufelsberg Transformation Lab (Γερμανία), επιλαχών στην κατηγορία «Προτεραιότητα των τόπων και των ανθρώπων που το χρειάζονται περισσότερο», για πρωτοποριακή συνεργατική καινοτομία πολιτικής μέσω του Design Thinking.
 • Urban_MYCOskin (Πορτογαλία), νικητής στην κατηγορία «Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης του κύκλου ζωής», για τη μετατροπή των απορριμμάτων σε φιλικό προς το περιβάλλον πολύτιμο υλικό.
 • Ο σταθμός – Τhe Station (Βέλγιο), επιλαχών στην κατηγορία «Διαμόρφωση κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης του κύκλου ζωής», για την πρόταση ενός αυτόνομου σταθμού εργασίας που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη μετατροπή των εποχιακών συγκομιδών.

Ο νικητής και ο επιλαχών της «Ειδικής Αναγνώρισης στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της Ουκρανίας» είναι:

 • Nad Dzherelom από το Δημοτικό Συμβούλιο του Λβιβ, νικητής, που αναγνωρίστηκε για την αποκατάσταση μιας εγκαταλελειμμένης φυσικής περιοχής για κοινωνική ένταξη με παράλληλη διατήρηση του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας.
 • Leo States, επιλαχών, για την παροχή προσωρινής στέγασης σε εκτοπισμένους στην Ουκρανία.

Τα 20 βραβευμένα έργα επιλέχθηκαν από 49 φιναλίστ που ενσωματώνουν τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus. Θα λάβουν ένα χρηματικό έπαθλο έως και 30.000 ευρώ και ένα πακέτο επικοινωνίας που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν περαιτέρω τα έργα τους ή να τα επαναλάβουν σε όλη την Ευρώπη.

Ιστορικό

Τα Βραβεία 2024 αναγνωρίζουν τις καλύτερες πρωτοβουλίες NEB σε τέσσερις κατηγορίες:

 • Επανασύνδεση με τη φύση.
 • Ανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν.
 • Δίνοντας προτεραιότητα στα μέρη και στους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο.
 • Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης του κύκλου ζωής.

Καθιερώνονται δύο παράλληλοι άξονες διαγωνισμού σε καθεμία από τις τέσσερις κατηγορίες: Οι «Νέοι Ευρωπαίοι Πρωταθλητές του Bauhaus» αφιερωμένοι σε υπάρχοντα και ολοκληρωμένα έργα με σαφή και θετικά αποτελέσματα και το «Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus Rising Stars» αφιερωμένο σε ιδέες που υποβάλλονται από νεαρά ταλέντα ηλικίας 30 ετών ή και νεότερα

Τα Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus (NEB) είναι μια δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία που συνδέει την Ευρωπαϊκή πράσινη Συμφωνία στην καθημερινότητά μας. Αγωνίζεται για απτές πρακτικές αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας. Επιφέρει βιώσιμες λύσεις για τον μετασχηματισμό του δομημένου περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής. Το NEB συνδυάζει τη βιωσιμότητα με τον καλό σχεδιασμό για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ένταξη και την οικονομική προσιτότητα για όλους, με σεβασμό στους διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία καλεί όλους τους Ευρωπαίους να φανταστούν και να οικοδομήσουν μαζί ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον που είναι όμορφο για τα μάτια, το μυαλό και την ψυχή μας.

Από την έναρξη του, πριν από τρία χρόνια στην ομιλία της προέδρου Ursula von der Leyen Για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής ένωσης 2020, το NEB έχει εμπνεύσει ένα ισχυρό κίνημα βάσης και μια ενεργή συμμετοχή των κρατών μελών, των περιφερειών και των δήμων σε ολόκληρη την ΕΕ. Δημιούργησε πολυάριθμες δραστηριότητες σε όλα τα κράτη μέλη – σχεδόν 500 αποκλειστικά έργα– στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, της συνοχής, της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και του πολιτισμού. Μια ζωντανή κοινότητα NEB με σχεδόν 1400 μέλη εργάζεται επί του παρόντος σε ολόκληρη την ΕΕ, προσεγγίζοντας εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News