Business & Finance Πέμπτη 18/04/2024, 10:22
BUSINESS & FINANCE

Η Νορβηγία τάσσεται υπέρ της αγοράς κρατικών μετοχών από τη NatWest

Η Νορβηγία τάσσεται υπέρ της αγοράς κρατικών μετοχών από τη NatWest

Το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας, ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης που επιτρέπει στη NatWest να αγοράσει περισσότερες μετοχές της από τη βρετανική κυβέρνηση, εν μέσω των προσπαθειών για επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης.

Ενόψει της ετήσιας συνέλευσης στις 23 Απριλίου, η NatWest ζήτησε από τους επενδυτές της να υποστηρίξουν ένα ψήφισμα που θα της επιτρέψει να αποκτήσει έως και 15% του συνόλου των μετοχών της από την κυβέρνηση σε μια περίοδο 12 μηνών, από το προηγούμενο ανώτατο όριο του 5% ετησίως.

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία διέσωσε την τράπεζα στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-9, μείωσε πρόσφατα τη συμμετοχή της στη NatWest σε ποσοστό κάτω του 30%, καθιστώντας την πλέον μη ελέγχοντα μέτοχο.

Η Norges Bank Investment Management, η οποία διαχειρίζεται το νορβηγικό ταμείο, είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της NatWest, με μερίδιο 3,23% στη βρετανική τράπεζα στο τέλος του 2023, το οποίο αποτιμήθηκε τότε σε 794,3 εκατ. δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News