Business & Finance Τετάρτη 17/04/2024, 22:43
BUSINESS & FINANCE

Ε.Ε.: Τα βασικά σημεία της έκθεσης Λέτα – Νέο Ταμείο για τη Διεύρυνση

Ε.Ε.: Τα βασικά σημεία της έκθεσης Λέτα – Νέο Ταμείο για τη Διεύρυνση

Η έκθεση του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα για το μέλλον της ενιαίας αγοράς αποτελεί ορόσημο για την Ευρώπη, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις και μεγάλες πολιτικές αλλαγές. 

Τέσσερις είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους δίδει έμφαση:

– Δημιουργία αγοράς επιχειρηματικού κεφαλαίου (Venture Capital)

Προβλέπει απλοποίηση και ενοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την εδραίωση μίας ισχυρής αγοράς venture capital στην Ε.Ε. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χρειάζονται πιο εύκολη πρόσβαση για την χρηματοδότηση άνω των 50 εκατ.ευρώ χωρίς πλέον να στηρίζονται στην αμερικανική αγορά. Η έκκληση Λέτα για ισχυροποίηση των αγορών κεφαλαίου σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι εκροές ευρωπαϊκών επενδύσεων προς τρίτες χώρες. 

– Βελτιστοποίηση των κανονισμών της ΕΕ για την ενίσχυση της οικονομίας δεδομένων.

Αυτό προϋποθέτει μια ενιαία αρχή στο πλαίσιο του νόμου περί δεδομένων και ενίσχυση του συντονισμού. Στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, προβλέπει την καθιέρωση ενιαίων προτύπων αναφοράς και τη δημιουργία μίας κεντρικής διακυβέρνησης για τη βελτιστοποίηση της τεχνογνωσίας στον κυβερνοχώρο.

– Διευκόλυνση των επενδύσεων στην Ψηφιακή Ανθεκτικότητα

Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις στην ψηφιακή καινοτομία για την προστασία της ασφάλειας και των υποδομών ζωτικής σημασίας της Ευρώπης. Ζητείται επέκταση του στόχου ψηφιακής χρηματοδότησης 25% ώστε να συμπεριλάβει όλους τους τομείς του προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως η γεωργία και η άμυνα. Επίσης, θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα και να προωθηθούν άμεσες επενδύσεις σε κρίσιμες τεχνολογίες.

– Επανεξέταση της διακυβέρνησης

Η έκθεση προβλέπει το διορισμό ενός Επιτρόπου για να μειώσει τα διοικητικά βάρη της ΕΕ κατά 50% και να άρει τους φραγμούς στο διασυνοριακό εμπόριο, με στόχο το 30% των ΜΜΕ να συμμετέχουν στο διασυνοριακό εμπόριο. Προβλέπει ακόμη εξασφάλιση ισχυρής πολιτικής ηγεσίας για την ενιαία αγορά, εστιάζοντας στην αποτελεσματική εφαρμογή έναντι της νέας νομοθεσίας και μειώνοντας περαιτέρω τον ρυθμιστικό φόρτο.

Στην έκθεση, ο Λέτα προτείνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μία πιο ευρεία χρήση της κοινοτικής νομοθεσίας την οποία οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν, παρά να αναγκάζονται να κάνουν αλλαγές στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Προτείνει επίσης έναν Ευρωπαϊκό Κώδικα Επιχειρηματικού Δικαίου για τον εξορθολογισμό της διοίκησης για τις εταιρείες.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είπε ότι θέλει επίσης να βασιστεί στο μοντέλο Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος που συνδυάζει εθνικές επιδοτήσεις για την ενίσχυση των βασικών τεχνολογιών και ένα Μηχανισμό Αλληλεγγύης Διεύρυνσης για να διευκολύνει την ομαλή είσοδο στην ΕΕ για νέα μέλη.

Για να βοηθήσει στην χρηματοδότηση όλων των νέων στόχων της Ε.Ε., θα χρειαστεί μία κοινή αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών – μία Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων – που θα διοχετεύει τις αποταμιεύσεις των πολιτών της Ε.Ε. για τη στήριξη των επιχειρήσεων. 

Αμυντικά ομόλογα

Η έκθεση εστιάζει έντονα στην ενσωμάτωση των αγορών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και χρηματοδότησης με έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη προόδου σε κάθε τομέα έως το 2029. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να επιτραπούν περισσότερες συμφωνίες, κάτι το οποίο έχει ζητηθεί επανειλημμένως από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών.

Τα χρήματα που θα δαπανήσει η ΕΕ για να βελτιώσει την ασφάλειά της θα πρέπει να στηρίξουν «θέσεις εργασίας και βιομηχανίες στην Ευρώπη», ανέφερε η έκθεση. Ένας από τους συμβούλους του Λέτα είπε ότι υποστηρίζει τα αμυντικά ομόλογα, τα οποία ήδη προωθούνται από τον επικεφαλής της εσωτερικής αγοράς Τιερί Μπρετόν και την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας.

Νέο Ταμείο

Ο Λέτα προτείνει ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για τη Διεύρυνση, «εξοπλισμένο με τους οικονομικούς πόρους για τη διαχείριση των εξωτερικών παραγόντων και τη διευκόλυνση μιας ομαλής διαδικασίας διεύρυνσης, θα μπορούσε να αποτελέσει ζωτικό εργαλείο για τη στήριξη της διαδικασίας». Δεδομένου ότι ορισμένοι τομείς και κράτη μέλη είναι πιθανό να είναι περισσότερο εκτεθειμένα από άλλα στους μελλοντικούς γύρους προσχώρησης στην ΕΕ, “ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό μέσο θα πρέπει να εξεταστεί για να στηρίξει και να αντισταθμίσει αυτές τις ανισορροπίες“.

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News