Business & Finance Πέμπτη 4/04/2024, 11:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: Σε χαμηλό δυόμισι ετών ο πληθωρισμός

Ελβετία: Σε χαμηλό δυόμισι ετών ο πληθωρισμός

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελβετία, αιφνιδιάζοντας θετικά την αγορά και επιβεβαιώνοντας την εξίσου ξαφνική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει τα επιτόκια τον περασμένο μήνα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1% σε ετησιοποιημένη βάση, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Πρόκειται για την χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 1,3%.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έγινε η πρώτη μεγάλη τράπεζα που προχώρησε σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων στους αμέσως επόμενους μήνες. Ο απερχόμενος επικεφαλής της Τράπεζας, Thomas Jordan, δήλωσε ότι βλέπει «πολύ μικρό κίνδυνο» αναζωπύρωσης του πληθωρισμού πάνω από το πλαφόν του 2%, τον οποίο έχει θέσει ως στόχο ο φορέας.

Πάντως, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις, η κεντρική τράπεζα αναμένει επιτάχυνση του πληθωρισμού το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2024, το οποίο οι οικονομολόγοι αποδίδουν ιδίως στην άνοδο των ενοικίων.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων σήμερα, το ελβετικό φράγκο υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο έναντι του ευρώ. Από την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων, το ελβετικό νόμισμα καταγράφει απώλειες της τάξης του 1%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Έκπληξη» από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας: Μείωσε τα επιτόκια πριν την ΕΚΤ

Πλησιάζει η «στροφή» για τα επιτόκια: Πώς θα κινηθούν οι κεντρικές τράπεζες

BIS: Οι κεντρικές τράπεζες σχεδόν νίκησαν τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News