Business & Finance Τετάρτη 3/04/2024, 20:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανάπτυξη του Νότου δημιουργεί μία Ευρωζώνη «δύο ταχυτήτων» – Πόσο θα διαρκέσει

Η ανάπτυξη του Νότου δημιουργεί μία Ευρωζώνη «δύο ταχυτήτων» – Πόσο θα διαρκέσει

Προβάδισμα έχουν οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου σε σχέση με τη Γερμανία κατά περίπου 5% από το 2017, γεγονός που καταδεικνύει μία Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων, σύμφωνα με έρευνα του Capital Economics, την οποία επικαλούνται οι Financial Times.

Η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν προσθέσει συλλογικά περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ τους -ποσό που υπερβαίνει το σύνολο της πορτογαλικής οικονομίας- σε προσαρμοσμένους όρους τιμών τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε μόνο κατά 85 δισ. ευρώ.

Η οικονομία της Γερμανίας μόλις που αναπτύσσεται από τότε που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020, αφού η απότομη επιβράδυνση στον τεράστιο μεταποιητικό της κλάδο επιδεινώθηκε από τη μεγάλη άνοδο των τιμών της ενέργειας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αντίθετα, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ενισχύθηκαν από την ανάκαμψη στον τουρισμό μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας, καθώς και από την περιορισμένη έκθεσή τους στην ύφεση της μεταποίησης και την απώλεια φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Andrew Kenningham, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Capital Economics, είπε ότι η ανάπτυξη των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της νότιας Ευρώπης ήταν «μεγαλύτερη από 5%» σε σχέση με τη Γερμανία.

Ωστόσο, η ανάπτυξη των οικονομιών αυτών από το 2017, έχει εν μέρει μόνο καλύψει το έδαφος που έχασε ο Νότος από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, μετά την οποία πολλές οικονομίες στην ευρωπεριφέρεια υπέστησαν τραπεζικές κρίσεις και χρειάστηκαν πακέτα διάσωσης.

«Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, οι οικονομίες του Νότου δεν χρειάζονται προφανώς πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από τον πυρήνα», είπε ο Kenningham. «Αν μη τι άλλο, μπορεί να ισχύει το αντίθετο».

Η οικονομία δύο ταχυτήτων της ευρωζώνης συνέβαλε επίσης στη μείωση του χάσματος μεταξύ του κόστους δανεισμού των χωρών της Νότιας Ευρώπης σε σύγκριση με τη Γερμανία. Το spread των 10ετών ομολόγων στην Ιταλία και στην Ισπανία έναντι αυτών στη Γερμανία υποχώρησε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.

Οι νότιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αντίστοιχα, αναμένεται να συνεχίσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις φέτος, καθώς συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά, ενώ η Γερμανία και άλλες βόρειες οικονομίες όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, βρίσκονται σε στασιμότητα. 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε στους FT ότι μεγάλο μέρος της πρόσφατης υπεραπόδοσης των νότιων χωρών οφείλεται στην «προσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλου της Γερμανίας στη νέα πραγματικότητα» της ακριβότερης ενέργειας και των χαμηλότερων εξαγωγών στην Κίνα, αλλά πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι μόνιμο».

Ένας άλλος παράγοντας που επιβαρύνει τη γερμανική ανάπτυξη ήταν η απότομη αυστηροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κοντά στο 2% πέρυσι, για να συμμορφωθεί με την επιστροφή του κανόνα του φρένου του χρέους.

Αντίθετα, οι νότιες χώρες έχουν διατηρήσει μια πιο υποστηρικτική δημοσιονομική στάση, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας να αυξάνεται στο 7,2% πέρυσι. Η Ιταλία σχεδιάζει να περιορίσει τις δαπάνες για να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι η υπεραπόδοσή της αναμένεται να εξασθενήσει.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News