Business & Finance Πέμπτη 21/03/2024, 18:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μηνύει την Apple για μονοπώλιο

ΗΠΑ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μηνύει την Apple για μονοπώλιο

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μήνυσε την Apple την Πέμπτη, λέγοντας ότι το οικοσύστημά του iPhone είναι ένα μονοπώλιο που οδήγησε στην «αστρονομική αποτίμησή του» σε βάρος των καταναλωτών, των προγραμματιστών και των ανταγωνιστών της που κατασκευάζουν κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με την μήνυση, οι εν λόγω πρακτικές της Apple εκτείνονται πέρα ​​από τις επιχειρήσεις iPhone και Apple Watch, επικαλούμενη τις διαφημίσεις, το πρόγραμμα περιήγησης, το FaceTime και τις ειδήσεις.

«Κάθε βήμα στην πορεία συμπεριφοράς της Apple δημιούργησε και ενίσχυε την τάφρο γύρω από το μονοπώλιο των smartphone της», λέει η αγωγή, που κατατέθηκε από το Υπουργείο και 16 γενικούς εισαγγελείς στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ.

Η μήνυση θα μπορούσε να αναγκάσει την Apple να κάνει αλλαγές σε ορισμένες από τις πιο πολύτιμες δραστηριότητές της: Το iPhone, στο οποίο σημείωσε πωλήσεις άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, το Apple Watch, μέρος της μονάδας φορητών συσκευών αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας και την κερδοφόρα γραμμή υπηρεσιών της, η οποία είχε έσοδα 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την μεριά της η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωση ότι διαφωνεί με την υπόθεση της αγωγής και ότι θα αμυνθεί εναντίον της.

«Αυτή η αγωγή απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που ξεχωρίζουν τα προϊόντα της Apple σε έντονα ανταγωνιστικές αγορές. Εάν είναι επιτυχής, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε το είδος της τεχνολογίας που περιμένουν οι άνθρωποι από την Apple – όπου το υλικό, το λογισμικό και οι υπηρεσίες διασταυρώνονται», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNBC.

Η μήνυση είναι ακόλουθο ερευνών που πραγματοποιούνται για χρόνια, όσον αφορά τις επιχειρηματικές πρακτικές της Apple και δύο προηγούμενες υποθέσεις του Υπουργείου κατά της εταιρείας.

Μία αφορούσε τις τιμές ηλεκτρονικών βιβλίων και μία ισχυρισμούς ότι συνεργάστηκε με άλλες εταιρείες τεχνολογίας για να μειώσει τους μισθούς.

«Αυτή η συμπεριφορά έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει τη μονοπωλιακή ισχύ της Apple ενώ ταυτόχρονα αποσπά όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα», ανέφερε η μήνυση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η μεταμόρφωση της Apple – Πώς έγινε μία άλλη… Coca Cola

Apple: Πώς μία φράση του Tim Cook κόστισε 490 εκατ. δολάρια

Apple: Σε συζητήσεις για χρήση του Gemini AI στα iPhones – Αύξηση 7% των μετοχών της Alphabet

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS