Business & Finance Κυριακή 17/03/2024, 13:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεταμόρφωση της Apple – Πώς έγινε μία άλλη… Coca Cola

Η μεταμόρφωση της Apple – Πώς έγινε μία άλλη… Coca Cola

Για δύο δεκαετίες, καμία εταιρεία δεν ενσάρκωσε καλύτερα την υπόσχεση του χρηματιστηρίου από την Apple. Έχοντας καταφέρει να μεταμορφωθεί από μια εξειδικευμένη εταιρεία κατασκευής υπολογιστών στην πολυτιμότερη εισηγμένη στον πλανήτη, η μετοχή της έγινε ακρογωνιαίος λίθος των επενδυτικών χαρτοφυλακίων σε όλο τον κόσμο.

Όμως σύμφωνα με το Bloomberg, η λάμψη της Apple φαίνεται ξαφνικά να αρχίζει να ξεθωριάζει. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η μεγάλη τάση της τεχνολογίας τώρα, και αυτή πυροδοτεί πλέον την εκρηκτική ανάπτυξη που κάποτε η εταιρεία του Steve Jobs πετύχαινε πουλώντας τις συσκευές και τις υπηρεσίες της σε πρόθυμους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Η μεταμόρφωση της Apple – Πώς έγινε μία άλλη… Coca Cola-1

Αυτό φέρνει τους επενδυτές της Apple μπροστά σε ένα δίλημμα. Η αύξηση των πωλήσεών της στάσιμη και η μετοχή της υποαποδίδει έναντι του Nasdaq κατά περίπου 16 ποσοστιαίες μονάδες. Ασφαλώς, η εταιρεία εξακολουθεί να κάνει τεράστιο τζίρο, αλλά το ερώτημα είναι εάν αυτός μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με τον ρυθμό που συνήθισαν να περιμένουν οι επενδυτές. Τα στελέχη της Apple λένε ότι έχουν μεγάλα σχέδια για την τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξής της. Αλλά μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τις προοπτικές αυτές.

Κατόπιν τούτων, οι επενδυτές αναρωτιούνται: Εάν τα όνειρα της Apple στην τεχνητή νοημοσύνη δεν εκπληρωθούν, ποιος είναι ο ρόλος της μετοχής της σήμερα;

«Έχει γίνει περισσότερο μια μετοχή αξίας, λίγο σαν την Coca-Cola», λέει στο Bloomberg ο Phil Blancato, CEO της Ladenburg Thalmann Asset Management και επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Osaic. «Έχει όλα τα πράγματα που θέλετε, που θα σας προσφέρουν ένα αμυντικό προφίλ και αποδόσεις στην αγορά για το άμεσο μέλλον, μέχρι να αποκτήσει έναν νέο καταλύτη».

Πραγματικά, η Apple παραμένει η αξιόπιστη μηχανή παραγωγής χρήματος που ήταν πάντα. Είναι σίγουρα ένας φιλική  προς τους μετόχους, καθώς διαθέτει σημαντικές  ταμειακές ροές, ενώ ο πανίσχυρος ισολογισμός της την καθιστά ένα ασφαλές καταφύγιο.

«Εάν είστε ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής που του αρέσει πραγματικά η στέρεη, σταθερή ανάπτυξη, που να έχει χαρακτηριστικά σταθερών αποδόσεων, με αυξανόμενα περιθώρια κέρδους, βελτίωση της κερδοφορίας και μια επιχείρηση που παράγει σημαντικά ποσά μετρητών και εξακολουθεί να έχει πολλά περιθώρια καινοτομίας, πιστεύουμε ότι η Apple είναι μια υπέροχη τοποθέτηση», λέει ο Kevin Walkush, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Jensen Investment Management.

Αλλά οι επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στην επόμενη μεγάλη αναπτυσσόμενη αγορά έχουν στρέψει την προσοχή τους στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Nvidia παίρνει τη θέση της Apple για όσους θέλουν να επενδύσουν στο νέο τεχνολογικό μεγαθήριο, λόγω της φαινομενικά ακόρεστης ζήτησης για ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, καταλήγει το Bloomberg.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Apple: Πώς μία φράση του Tim Cook κόστισε 490 εκατ. δολάρια

Η χρονιά της Apple: Θα γίνει η πρώτη εταιρεία 4 τρισ. στον κόσμο;

Η Apple έχασε το στέμμα της στην Κίνα – Ανακάμπτει η Huawei

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS