Business & Finance Παρασκευή 29/12/2023, 14:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Huawei: Κάποτε πάλευε για την επιβίωσή της- Το 2023 είχε έσοδα σχεδόν 100 δισ. δολαρίων

Huawei: Κάποτε πάλευε για την επιβίωσή της- Το 2023 είχε έσοδα σχεδόν 100 δισ. δολαρίων

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο τεχνολογικός γίγαντας Huawei, τη χρονιά που φεύγει, αφού μπόρεσε να ξεφύγει από την «καταιγίδα» που επέφεραν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Κίνα, επιστρέφοντας «σε καλό δρόμο».

Ο πολυσχιδής όμιλος που εδρεύει στο Shenzhen της Κίνας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναμένει έσοδα άνω των 700 δισεκατομμυρίων γιουάν (99 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, καθώς οι επιδόσεις του κλάδου των ηλεκτρονικών συσκευών του ξεπερνούν τις προσδοκίες. Πρόκειται για ένα άλμα 9% από τα έσοδα των 642,3 δισεκατομμυρίων γιουάν (92,4 δισεκατομμύρια δολάρια) που κατέγραψε το 2022. Ωστόσο, η Huawei παραμένει χαμηλότερα από τα περίπου 123 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε επιτύχει το 2019.

«Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, καταφέραμε να ξεπεράσουμε την καταιγίδα. Και τώρα είμαστε ξανά σε καλό δρόμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Huawei, Ken Hu, σε μήνυμα προς τους υπαλλήλους για το τέλος του έτους.

Η ισχυρή επίδοση έρχεται μετά την κυκλοφορία του smartphone Mate 60 Pro της Huawei τον Αύγουστο, το οποίο σόκαρε τους ειδικούς του κλάδου που δεν κατάλαβαν πώς η εταιρεία είχε την τεχνολογία για να κατασκευάσει μια τόσο προηγμένη συσκευή μετά από σαρωτικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε ξένες μάρκες, από τις οποίες προμηθεύονταν πρώτες ύλες.

Το smartphone αγκαλιάστηκε με ανυπομονησία από τους καταναλωτές και επέτρεψε στην Huawei να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από την Apple στην Κίνα, σύμφωνα με την Counterpoint Research.

Η Huawei κατέλαβε την πέμπτη θέση στην κινεζική αγορά στα τέλη Σεπτεμβρίου, αυξάνοντας το μερίδιό της από 10% το πρώτο τρίμηνο σε 14% το τρίτο τρίμηνο. Η Apple, εν τω μεταξύ, είδε το κομμάτι της πίτας να συρρικνώνεται από 20% σε 15% την ίδια περίοδο.

Η κινεζική εταιρεία ήταν κάποτε ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής smartphone στον κόσμο, αλλά έχασε τη θέση της μετά από τις αμερικανικές κυρώσεις τα τελευταία χρόνια, που εμπόδισαν την ικανότητά της να προμηθεύεται κρίσιμα εξαρτήματα για τις συσκευές της.

Τον Μάρτιο, η εταιρεία είπε ότι είχε βγει από την κρίση και ανέφερε πρόοδο στην εύρεση αντικαταστατών για τα εξαρτήματα από τα οποία είχε αποκοπεί λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης: 

Ολλανδία: Δύο εφοδιαστικά κέντρα της Huawei στην Ευρώπη λειτουργούν με ΑΙ και 5G

Παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί στην Ελλάδα – Οι επενδύσεις τους

Οι πωλήσεις smartphones αυξήθηκαν τον Οκτώβριο έπειτα από 2 χρόνια πτώσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News