Business & Finance Πέμπτη 14/12/2023, 13:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Apple είναι σχεδόν μεγαλύτερη από ολόκληρο το χρηματιστήριο της Γαλλίας

H Apple είναι σχεδόν μεγαλύτερη από ολόκληρο το χρηματιστήριο της Γαλλίας

Η Apple είναι ήδη η πολυτιμότερη εισηγμένη εταιρεία του κόσμου, αλλά το ράλι της μετοχής της δεν φαίνεται να ξεθυμαίνει.  Αφότου ο τίτλος έκλεισε σε ιστορικό υψηλό την Τετάρτη, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας του iPhone πλησιάζει τώρα την αξία του πολυτιμότερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης, του γαλλικού. 

Η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο του Παρισιού ανέρχεται στα 3,2 τρισ. δολάρια, την ώρα που η κεφαλαιοποίηση της Apple διαμορφώνεται στα 3,1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Μάλιστα, η Apple είναι πολυτιμότερη από όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, πλην των έξι μεγαλύτερων. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία του Κουπερτίνο επισκιάζει το χρηματιστήριο του Παρισιού. Το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι δυο τους  βρίσκονταν διαρκώς στήθος με στήθος, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων στην προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό προκάλεσαν χρηματιστηριακό sell off. 

Τώρα, πάντως, το χρηματιστήριο της Γαλλίας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς λαμβάνει ώθηση από τις πανίσχυρες εταιρείες στη βιομηχανία της πολυτέλειας, LVMH και Hermes.  Οι μετοχές αυτές υποχώρησαν από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού και μετά, αλλά ανέκαμψαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς φαίνεται ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και τα επιτόκια μάλλον δεν θα αυξηθούν άλλο. 

Αυτό το κλίμα, σε συνδυασμό με την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία αποφεύγει την ύφεση, έχει δώσει νέα ώθηση στις τεχνολογικές μετοχές στις ΗΠΑ, με τις μεγάλες εταιρείες να πρωτοστατούν. Η Apple έχει ενισχυθεί πάνω από 50% το 2023, κερδίζοντας κεφαλαιοποίηση περίπου 1 τρισ.  δολαρίων. Πρόκειται για μια μεγάλη αντιστροφή κλίματος σε σχέση με τον Οκτώβριο, όταν η μετοχή δεχόταν πιέσεις, λόγω των ανησυχιών για την αύξηση των εσόδων και για την πορεία των πωλήσεών της στην Κίνα.

Οι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν τώρα ότι τα έσοδα της εταιρείας θα επιταχύνουν και πάλι το 2024, καθώς η ζήτηση για smartphones, laptops και υπολογιστές ανακάμπτει. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Εκατομμυριούχοι μέσα σε ένα βράδυ – «Το πιο δελεαστικό μήλο από την εποχή της Εύας» 

Πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια η Apple: Στην κορυφή του κόσμου για 5η χρονιά

Tim Cook: Ρισκάρει το όνομά του στην Apple με ένα ακριβό προϊόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News