Σαν Σήμερα Τρίτη 12/12/2023, 07:10
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Εκατομμυριούχοι μέσα σε ένα βράδυ – «Το πιο δελεαστικό μήλο από την εποχή της Εύας»

Εκατομμυριούχοι μέσα σε ένα βράδυ – «Το πιο δελεαστικό μήλο από την εποχή της Εύας»

12 Δεκεμβρίου 1980

Η Apple μπαίνει στο χρηματιστήριο. Η αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) για το 8% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας συγκεντρώνει 100 εκατ. δολάρια, τα οποία η εταιρεία των Steve Jobs και Steve Wozniak σκόπευε να αξιοποιήσει για κεφάλαιο κίνησης καθώς και για να αποπληρώσει δάνεια.

Η Apple πούλησε 4,6 εκατ. μετοχές, στα 22 δολάρια έκαστη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα της, η μετοχή έχει κάνει πέντε split έκτοτε, επομένως, προσαρμοσμένη στα splits, η τιμή της αρχικής δημόσιας εγγραφής ήταν μόλις 0,10 δολάρια. Σήμερα, η τιμή της μετοχής της ξεπερνά τα 195 δολάρια, με την κεφαλαιοποίησή της να έχει περάσει και πάλι το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων.

Ασφαλώς, η Apple απείχε τότε πολύ από το σημερινό της στάτους ως της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου.

Το IPO της, όμως, ήταν μία τεράστια στιγμή για τη Wall Street. «Ένα μήλο δεν έχει υπάρξει τόσο δελεαστικό από την εποχή της Εύας», έγραφε τότε η Wall Street Journal.

Μία αναλύτρια της Merrill Lynch έλεγε ότι ακόμα και ο αδερφός της «που επενδύει στο χρηματιστήριο μόνο τις Τρίτες των δίσεκτων χρόνων» της είχε τηλεφωνήσει για να την ρωτήσει τι τρέχει με αυτή τη hot εταιρειούλα από το Κουπερτίνο, γράφει το βιβλίο «The Apple Revolution». 

Εκατομμυριούχοι μέσα σε ένα βράδυ – «Το πιο δελεαστικό μήλο από την εποχή της Εύας»-1
φωτ.: AP

Τελικά, το IPO της Apple  έσπασε ρεκόρ ως το μεγαλύτερο του τεχνολογικού κλάδου εκείνο τον καιρό, ενώ έγινε και το μεγαλύτερο της Wall Street από την εποχή της αρχικής δημόσιας εγγραφής της Ford Motor Company (αυτό το IPO είχε γίνει το 1956, δηλαδή έναν χρόνο μετά τη γέννηση του Steve Jobs).

Η διαδικασία στέφθηκε από επιτυχία. Την πρώτη ημέρα, η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε κατά 32%, για να κλείσει στα 29 δολάρια, δίνοντας στην Apple κεφαλαιοποίηση 1,778 δισ. δολαρίων.

Μέσα σε μια στιγμή, τουλάχιστον 40 από τους 1.000 υπαλλήλους της εταιρείας έγιναν εκατομμυριούχοι. Ο 25χρονος τότε Jobs, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Apple, απέκτησε περιουσία 217 εκατ. δολαρίων. Ο συνιδρυτής της Steve Wozniak έλαβε 116 εκατ. δολάρια, καθώς είχε αποφασίσει να μοιράσει ένα ποσοστό από τα stock options του σε υπαλλήλους που δεν δικαιούνταν μετοχές.

Το κλίμα μέσα στην εταιρεία ήταν εορταστικό, με τους υπαλλήλους να στήνουν ένα ψεύτικο θερμόμετρο στον δρόμο που χώριζε τα δύο βασικά κτίρια της Apple, για να μετράνε τη «θερμοκρασία», καθώς μετοχή ανέβαινε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όμως, μέσα στους κόλπους της Apple είχε δημιουργηθεί πλέον ένα ταξικό χάσμα: Οι μισθωτοί (όπως οι μηχανικοί της εταιρείας), είχαν λάβει stock options, ενώ οι ωρομίσθιοι (τεχνικοί κτλ) δεν είχαν πάρει τίποτα.

Όταν κάποιοι υπάλληλοι έγιναν απίστευτα πλούσιοι μέσα σε ένα βράδυ, ενώ κάποιοι άλλοι δεν πήραν τίποτα, οι σχέσεις δοκιμάστηκαν. Μία από αυτές ήταν εκείνη του Steve Jobs με τον παλιό του φίλο και συγκάτοικο Dan Kottke, με τον οποίο είχε ταξιδέψει στην Ινδία. Παρότι ο Kottke ήταν ένας από τους πρώτους υπαλλήλους της Apple, ο Jobs είχε αρνηθεί να του δώσει μετοχές, με το σκεπτικό ότι ήταν ένας τεχνικός (δουλειά του ήταν να δοκιμάζει κυκλώματα). 

Τα προβλήματα αυτά ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Δύο μήνες αργότερα, ο Wozniak ενεπλάκη σε μία συντριβή αεροπλάνου με ένα μικρό μονοκινητήριο που είχε αγοράσει, με αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα να αρχίσει να απομακρύνεται από την Apple.

Περίπου τον ίδιο καιρό, η εταιρεία έκανε μαζικές απολύσεις, με τη αιτιολογία ότι είχε μεγαλώσει απότομα, με αποτέλεσμα να προσλάβει άτομα που δεν άξιζαν.

Και μερικά χρόνια αργότερα –στις 12 Δεκεμβρίου του 1985- ο Jobs αποχώρησε από την Apple έπειτα από μία εσωτερική σύγκρουση, για να ιδρύσει μια νέα εταιρεία, την NeXT. Περίπου εκείνο τον καιρό επένδυσε στην εταιρεία γραφικών Pixar, η οποία και έμελλε να τον κάνει δισεκατομμυριούχο με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ο Steve Jobs άλλαξε τον κόσμο – Αλλά γιατί πέταξε το πρώτο iPhone στο πάτωμα;

Γιατί ο Steve Jobs έριξε το πρώτο iPod μέσα σε ένα ενυδρείο

Ο πόλεμος των Beatles με τον Steve Jobs – Σε ποιον ανήκει το μήλο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News