Σαν Σήμερα Πέμπτη 29/06/2023, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Steve Jobs άλλαξε τον κόσμο – Αλλά γιατί πέταξε το πρώτο iPhone στο πάτωμα;

Ο Steve Jobs άλλαξε τον κόσμο – Αλλά γιατί πέταξε το πρώτο iPhone στο πάτωμα;

29 Ιουνίου 2007

Η Apple αρχίζει να πουλά το πρώτο της «smartphone», το iPhone, περίπου έξι μήνες αφότου ο οραματιστής δημιουργός του, ο Steve Jobs, το είχε παρουσιάσει στον κόσμο για πρώτη φορά. Οι Αμερικανοί διανυκτέρευαν έξω από τα καταστήματα της εταιρείας για μια ευκαιρία να αγοράσουν το πρώτο iPhone, όμως, η περιζήτητη συσκευή δεν θα έφτανε στις αγορές της Ευρώπης παρά κοντά στα τέλη της χρονιάς.

Σήμερα, 16 χρόνια μετά, γνωρίζουμε ότι το δημιούργημα του Steve Jobs έφερε την επανάσταση στην παγκόσμια βιομηχανία της τεχνολογίας και άλλαξε τις ζωές μας.

Όμως πίσω στο 2007, ο δημιουργός του προσπαθούσε να εντυπωσιάσει  τους δημοσιογράφους του τεχνολογικού ρεπορτάζ, καταφεύγοντας μάλιστα και σε ένα κόλπο που θα μπορούσε να έχει πάει πολύ στραβά.

Ο Roger Cheng, του CNET, έχει περιγράψει ένα άγνωστο περιστατικό που έλαβε χώρα στα γραφεία της Wall Street Journal, όπου εργαζόταν τότε, λίγο πριν από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone.

Ο Jobs είχε επισκεφθεί τα γραφεία της εφημερίδας για να παρουσιάσει σε καμιά 20αριά δημοσιογράφους το νέο gadget της Apple, όταν κάποιος από αυτούς τον ρώτησε εάν το iPhone είναι ανθεκτικό.

Αμέσως, και χωρίς δισταγμό, ο CEO της Apple πέταξε με δύναμη το πρωτότυπο iPhone που κρατούσε στο χέρι του, στο πάτωμα, προς το κέντρο της αίθουσας. Όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα έβγαλαν ένα αναφώνημα έκπληξης και μετά επικράτησε απόλυτη σιωπή.

Το iPhone  είχε γλιτώσει από τη δυνατή πτώση χωρίς γρατζουνιά. Ίσως να βοήθησε η μοκέτα.

«Η μνήμη αυτή υπογραμμίζει το πόσο μακριά έφτανε ο Jobs για να κάνει εντύπωση», λέει ο Cheng. «Φανταστείτε πόσο καταστροφικό θα ήταν εάν το iPhone είχε σπάσει ή χαλάσει μπροστά σε τόσο πολλούς δημοσιογράφους».

Οι 4 τρόποι με τους οποίους το iPhone άλλαξε τη ζωή μας

1. Έβαλε το ίντερνετ στην τσέπη μας. Τα σημερινά παιδιά δεν έχουν ζήσει σε έναν κόσμο όπου η πληροφορία δεν βρισκόταν κυριολεκτικά στο χέρι σου ανά πάσα στιγμή. Πριν από το 2007, για να μπεις στο ίντερνετ, έπρεπε να πας στο σπίτι ή στο γραφείο σου και να ανοίξεις τον υπολογιστή σου. Σήμερα, οποιαδήποτε πληροφορία και εάν χρειαζόμαστε –από την πιο σοβαρή έως την πιο ασήμαντη- βρίσκεται διαθέσιμη σε εμάς όποτε τη θελήσουμε.

2. Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε. Ασφαλώς, το online shopping υπήρχε και πριν από το iPhone, αλλά η έλευση του mobile είναι αυτή που το απογείωσε. Σήμερα, οι εταιρείες ηλεκτρονικών πωλήσεων έχουν κάνει τη διαδικασία των αγορών τόσο εύκολη, ώστε αυτό μπορεί να μην είναι πια καλό –για την τσέπη μας.

3. Μας έκανε όλους φωτογράφους. Πριν από το iPhone, η Kodak υπολόγιζε ότι κάθε χρόνο, ο κόσμος τραβούσε περίπου 80 εκατ. φωτογραφίες. Σήμερα,  ο καθένας από εμάς έχει μία φωτογραφική μηχανή στην τσέπη του ανά πάσα στιγμή.  Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, υπολογίζεται ότι τραβήχτηκαν περισσότερες φωτογραφίες από ό,τι σε ολόκληρη την προηγούμενη ιστορία της φωτογραφίας. Έως το 2030, εκτιμάται ότι ο αριθμός των φωτογραφιών που τραβιούνται τον χρόνο θα έχει φτάσει τα 2,3 τρισεκατομμύρια.

4. Το iPhone «σκότωσε» πολλά gadget που χρησιμοποιούσαμε καθημερινά. Σχεδόν κανείς δεν αγοράζει πια ξυπνητήρι, κομπιουτεράκι, τηλεφωνητή ή audio player. Όλες αυτές οι λειτουργίες είναι πλέον ενσωματωμένες στα smartphones. Και περίπου ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, λογικά υπάρχει σε κάποια εφαρμογή την οποία μπορεί να κατεβάσει στο τηλέφωνό του. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πάσχουμε όλοι από nomophobia: Πόσο άλλαξαν τον εγκέφαλό μας τα 15 χρόνια του iPhone

Ο άνθρωπος που κλότσησε τα δισεκατομμύρια της Apple: Το έχει μετανιώσει;

Πώς ο Στιβ Τζομπς «έκλεψε» το iPhone από τη Cisco

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News