Σαν Σήμερα Τρίτη 11/04/2023, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η γέννηση μιας αυτοκρατορίας: Όταν ο Steve Jobs πούλησε το Volkswagen του

Η γέννηση μιας αυτοκρατορίας: Όταν ο Steve Jobs πούλησε το Volkswagen του

11 Απριλίου 1976

Κυκλοφορεί ο υπολογιστής Apple-1. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα στην ιστορία της πληροφορικής, καθώς η δημιουργία του Steve Wozniak ουσιαστικά «γέννησε» την αυτοκρατορία της Apple.

Ασφαλώς, αυτό το θρυλικό προϊόν δεν μοιάζει σε τίποτα με τα iPhones, τα iPads ή τα Macs που σήμερα πουλά η Apple. Με μια πρώτη ματιά, ο υπολογιστής Apple-1 μοιάζει με ένα αποσυναρμολογημένο κομπιουτεράκι, το οποίο έχει συνδεθεί με ένα κασετόφωνο, μια γραφομηχανή και μια παλιά τηλεόραση. Αυτή η παράξενη συσκευή έθεσε τις βάσεις για τον σημερινό κόσμο των προσωπικών υπολογιστών.

Το 1976, οι προσωπικοί υπολογιστές απευθύνονταν σχεδόν αποκλειστικά σε λίγους χομπίστες, οι οποίοι αγόραζαν ξεχωριστά όλα τα μεμονωμένα εξαρτήματα ενός υπολογιστή και τα συναρμολογούσαν μόνοι τους.

Η γέννηση μιας αυτοκρατορίας: Όταν ο Steve Jobs πούλησε το Volkswagen του-1
φωτ.: Christie’s

Ο Steve Jobs και ο Steve Wozniak το άλλαξαν αυτό, όταν αποφάσισαν να φτιάξουν τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή που θα πωλείται με ένα πλήρως συναρμολογημένο motherboard.

Για την ακρίβεια, δεν επρόκειτο καν για δική τους ιδέα. Ο Paul Terrell, ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος υπολογιστών στο Mountain View της Καλιφόρνια, του Byte Shop, τους έπεισε ότι οι πελάτες του θα ήθελαν να αγοράσουν έναν ήδη συναρμολογημένο υπολογιστή.

Η γέννηση μιας αυτοκρατορίας: Όταν ο Steve Jobs πούλησε το Volkswagen του-2
φωτ.: AP

Έτσι, ο Terrell παρήγγειλε 50 τέτοιους υπολογιστές και μόλις εξασφάλισαν την παραγγελία, Jobs και Wozniak άρχισαν  να ψάχνουν ρευστό για να προμηθευτούν τα αναγκαία εξαρτήματα. Ο Jobs πούλησε το Vollkswagen βανάκι του, δηλαδή το μοναδικό μέσο μεταφοράς που είχε την εποχή εκείνη (στην ανάγκη, θα μετακινούνταν με ποδήλατο, έλεγε), για 1.500 δολάρια και ο Wozniak το HP-65 κομπιουτεράκι του για 500 δολάρια.

Μέσα στο γκαράζ του 21χρονου τότε Jobs, οι δύο συνέταιροι πέρασαν έναν μήνα συναρμολογώντας υπολογιστές.

Από τους 200 που κατασκεύασαν, πούλησαν τους 50 στο Byte Shop, τους 50 σε φίλους τους, ενώ κράτησαν τους υπόλοιπους 100 για να τους πουλήσουν σε διάφορα μαγαζιά.

Η γέννηση μιας αυτοκρατορίας: Όταν ο Steve Jobs πούλησε το Volkswagen του-3
φωτ.: Christie’s

Οι υπολογιστές είχαν κόστος κατασκευής 250 δολαρίων, πωλούνταν στα 500 δολάρια στην χονδρική και στα 666,66 δολάρια στη λιανική. Μάλιστα, όπως θα έλεγε αργότερα ο Wozniak, δεν είχε ιδέα για την θρησκευτική σημασία του αριθμού αυτού. Απλά ως μαθηματικός που ήταν, είχε μια μανία με τους επαναλαμβανόμενους αριθμούς.

Το 1977, η τιμή τους έπεσε στα 475 δολάρια και έως τα τέλη εκείνης της χρονιάς, ο Apple-ΙΙ είχε αντικαταστήσει τον Apple-1. Μάλιστα, καθώς ο Wozniak ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που μπορούσε να επισκευάσει τον Apple-1, όσοι τον είχαν αγοράσει ενθαρρύνονταν από την Apple να τον επιστρέψουν και να τον αντικαταστήσουν με το νέο μοντέλο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι περισσότεροι Apple-1 επιστράφηκαν και καταστράφηκαν από τους Jobs και Wozniak, με αποτέλεσμα όσοι έχουν απομείνει (υπολογίζονται γύρω στους 60) να έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη συλλεκτική αξία.

Το 2014, ένας Apple-1 πουλήθηκε αντί 905.000 δολαρίων.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η επανάσταση του Apple II: Πώς οι Jobs και Wozniak έβαλαν έναν υπολογιστή πάνω στο γραφείο σας

Apple: Από ποια εταιρεία «έκλεψε» το ποντίκι ο Στιβ Τζομπς

Το προϊόν που άλλαξε τον κόσμο και η καλύτερη διαφήμιση όλων των εποχών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News