Σαν Σήμερα Τετάρτη 12/04/2023, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο άνθρωπος που κλότσησε τα δισεκατομμύρια της Apple: Το έχει μετανιώσει;

Ο άνθρωπος που κλότσησε τα δισεκατομμύρια της Apple: Το έχει μετανιώσει;

12 Απριλίου 1976

Ο Ronald Wayne, ο άγνωστος τρίτος συνιδρυτής της Apple, αποφασίζει να εγκαταλείψει την εταιρεία μόλις 12 ημέρες μετά τη σύστασή της, πουλώντας το ποσοστό του 10% που κατέχει στους συνεταίρους του, Steve Jobs και Steve Wozniak αντί 800 δολαρίων. Εάν δεν το είχε κάνει, σήμερα θα ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη γη, αφού η Apple αξίζει περισσότερα 2,5 τρισ. δολάρια.

Η Apple γεννήθηκε την Πρωταπριλιά του 1976 μέσα στο σπίτι του Ronald Wayne. Οι τρεις συνέταιροι είχαν γνωριστεί όταν δούλευαν μαζί για την Atari και όταν αποφάσισαν να συνεργαστούν, ο Wayne έγραψε στη γραφομηχανή του τους όρους του συμβολαίου που υπέγραψαν.

Ο Jobs και ο Wozniak θα είχαν ο καθένας το 45% της εταιρείας και ο Wayne το 10%, προκειμένου να είναι εκείνος που θα δίνει τις λύσεις στην περίπτωση που οι δύο Steve διαφωνούσαν σε κάποια σημαντική απόφαση. Όπως θα έλεγε αργότερα ο τρίτος συνιδρυτής, ο ρόλος του ήταν εκείνος του «ενήλικα μέσα στο δωμάτιο», αφού την εποχή εκείνη ο Jobs ήταν μόλις 21 ετών, ο Wozniak 26, αλλά εκείνος είχε κλείσει τα 40, με αποτέλεσμα οι δύο συνέταιροί του να τον θεωρούν πιο «ισορροπημένο και λογικό».

Επικό fail: Αυτή είναι η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία των επιχειρήσεων-1

Ο Wayne, μάλιστα, ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε το πρώτο λογότυπο της Apple, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για λιγότερο από έναν χρόνο, πριν να αντικατασταθεί από το σύμβολο που ξέρουμε έως και σήμερα.

Όμως, 12 ημέρες αργότερα, ο Wayne δείλιασε. Αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου για την ίδρυση της Apple, ο Jobs έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει: Βγήκε έξω στην αγορά και έκλεισε συμφωνία με μια εταιρεία που ονομαζόταν The Byte Shop να της πουλήσει υπολογιστές. Για να τους φτιάξει, δανείστηκε 15.000 δολάρια στο όνομα της Apple.

Το πρόβλημα ήταν ότι η Byte Shop είχε τη φήμη του κακοπληρωτή στην αγορά. Και αυτή η φήμη τρόμαξε τον Wayne.

«Ο Jobs και ο Wozniak δεν είχαν ούτε δύο δεκάρες αν τους γύριζες ανάποδα. Εγώ είχα ένα σπίτι, είχε ένα αυτοκίνητο, είχα έναν καταθετικό λογαριασμό», θα εξηγούσε αργότερα. «Εάν η εταιρεία τινασσόταν στον αέρα, πώς θα ξεπληρώνονταν αυτά τα 15.000 δολάρια;», σκέφτηκε την εποχή εκείνη. Και  καθώς οι δύο συνέταιροί του δεν είχαν τίποτα στο όνομά τους, φοβήθηκε ότι εκείνος θα ήταν υπόλογος για το χρέος αυτό.

Άλλωστε, είχε ήδη μία κακή προηγούμενη εμπειρία, καθώς όταν η επιχείρησή του με κουλοχέρηδες ναυάγησε μερικά χρόνια νωρίτερα, του πήρε δύο χρόνια για να ορθοποδήσει οικονομικά.

Έτσι, μόλις 12 ημέρες από την ίδρυση της Apple, αποφάσισε να την εγκαταλείψει. Όπως θα έλεγε αργότερα, ένιωθε ότι η επιχείρηση θα ήταν επιτυχημένη, όμως γνώριζε ότι ο δρόμος προς την επιτυχία θα είχε σκαμπανεβάσματα.

«Εγώ είχα αρχίσει να μεγαλώνω υπερβολικά. Εγώ  ήμουν 40 και αυτά τα παιδιά ήταν 20. Και αυτοί οι δύο ήταν  σίφουνες. Ήταν σαν να κρατάς έναν τίγρη από την ουρά και εγώ δεν μπορούσα να τους ακολουθήσω», θα ομολογούσε χρόνια μετά.

Έτσι, ο Wayne πούλησε το 10% της Apple για 800 δολάρια, χάνοντας την ευκαιρία να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της γης.

Βέβαια, εάν δεν είχε πουλήσει εκείνη την ημέρα, αυτό δεν σημαίνει πως θα κατείχε μέχρι και σήμερα το 10% της Apple. Το αρχικό 45% που είχε ο Steve Jobs, για παράδειγμα, με τις αυξήσεις κεφαλαίου που μεσολάβησαν, είχε μειωθεί στο 11% έως το 1980, όταν η Apple μπήκε στο χρηματιστήριο. Αν ο Wayne δεν είχε πουλήσει τις μετοχές του, υπολογίζεται ότι σήμερα θα κατείχε το 2,5% της Apple, και άρα θα είχε μια περιουσία αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Όμως, όπως λέει ο ίδιος, δεν μετανιώνει για την απόφασή του, «γιατί πήρα την καλύτερη απόφαση με βάση τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες σε εμένα τον καιρό εκείνο». Ούτε καν του άρεσε αυτή η δουλειά. «Θα κατέληγα στο τμήμα αρχειοθέτησης να ανακατεύω χαρτιά για τα επόμενα 20 χρόνια», είχε πει στο Business Insider.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Wayne πούλησε εκείνο το πρώτο συμβόλαιο της Apple, που φέρει τις υπογραφές των τριών συνεταίρων, αντί 500 δολαρίων. Το έγγραφο πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2011 αντί 1,6 εκατ. δολαρίων.

Σήμερα, ο Wayne έχει πάρει σύνταξη και ζει σε τροχόσπιτο στη Νεβάδα, όπου πουλά γραμματόσημα, σπάνια νομίσματα και διάφορα αναμνηστικά της σύντομης εποχής του στην Apple. Το πρώτο προϊόν της Apple που απέκτησε ήταν ένα iPad 2 που του χάρισαν σε κάποιο συνέδριο, το 2011.Επικό fail: Αυτή είναι η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία των επιχειρήσεων-2

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί ο Στιβ Τζομπς πέταξε το πρώτο iPhone στο πάτωμα

Πώς ο Στιβ Τζομπς «έκλεψε» το iPhone από τη Cisco

Πάσχουμε όλοι από nomophobia: Πόσο άλλαξαν τον εγκέφαλό μας τα 15 χρόνια του iPhone

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News