Business & Finance Παρασκευή 8/12/2023, 13:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Apple: Στην Ινδία το 25% της παραγωγής των iPhones

Apple: Στην Ινδία το 25% της παραγωγής των iPhones

Η Apple και οι προμηθευτές της στοχεύουν να κατασκευάζουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια iPhones στην Ινδία ετησίως μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. Στη συνέχεια, η παραγωγή της εταιρείας εκεί θα αυξηθεί κατά δεκάδες εκατομμύρια προϊόντα.  

Εάν επιτευχθούν τα σχέδια αυτά, η Ινδία θα ευθύνεται για το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής iPhones και θα λάβει περαιτέρω μερίδιο προς το τέλος της δεκαετίας, αν και η Κίνα θα παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός των κινητών  της Apple, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.  

Η Apple ενίσχυσε σταδιακά την εξάρτησή της από την Ινδία τα τελευταία χρόνια παρά τις προκλήσεις, όπως είναι τα προβλήματα στις υποδομές και οι περιοριστικοί κανόνες στην εργασία, που συχνά κάνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα δυσκολότερη σε σχέση με την Κίνα.

Μεταξύ άλλων ζητημάτων, τα εργατικά συνδικάτα διατηρούν επιρροή ακόμη και σε φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτείες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τις προσπάθειες των εταιρειών να λάβουν άδεια για 12ωρη εργασία στα εργοστάσιά τους. 

Η Apple και οι προμηθευτές της, με επικεφαλής την Foxconn Technology Group, γενικά πιστεύουν ότι η αρχική κίνηση της εταιρείας του iPhone στην Ινδία πήγε καλά και θέτει τις βάσεις για μια μεγαλύτερη επέκταση. Η Foxconn κατασκευάζει αυτό τον καιρό ένα νέο εργοστάσιο στη νότια πολιτεία της Καρνατάκα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Απρίλιο. Εκεί, θα κατασκευάζονται 20 εκατ. κινητά τηλέφωνα ετησίως, κυρίως iPhones, μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.  

Η Foxconn σχεδιάζει ένα ακόμη μεγάλο εργοστάσιο που θα παράγει iPhones, με χωρητικότητα παρόμοια με αυτή στην Καρνατάκα, αν και τα σχέδια είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο.  

Η Apple αντιμετώπισε διάφορες δυσκολίες στην Κίνα φέτος, όπως οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ αλλά και η εντολή της κινεζικής κυβέρνησης προς ορισμένους αξιωματούχους της να μην χρησιμοποιούν iPhone στην εργασία τους.

Τα στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας λένε ότι οι μισθοί είναι πλέον σημαντικά χαμηλότεροι στην Ινδία από ό,τι στην Κίνα, ωστόσο άλλα κόστη όπως τα μεταφορικά παραμένουν υψηλότερα και τα εργατικά συνδικάτα μερικές φορές αντιστέκονται στις αλλαγές κανόνων που επιδιώκουν οι κατασκευαστές. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια η Apple: Στην κορυφή του κόσμου για 5η χρονιά

Tim Cook: Τι θέλει να έχει ο διάδοχός του στην Apple; 

Ο άγνωστος ήρωας της Silicon Valley – Πολλοί έγιναν δισεκατομμυριούχοι με τις δικές του ιδέες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News