Business & Finance Κυριακή 7/05/2023, 20:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερά παρέμειναν τα κέρδη της Apple

To δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους της η κερδοφορία της Apple διαμορφώθηκε σε 1,52 δολ. ανά μετοχή

Σταθερά παρέμειναν τα κέρδη της Apple

Ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών τα τριμηνιαία έσοδα και κέρδη της Apple, ενώ οι πωλήσεις των τηλεφώνων iPhone και των φορητών συσκευών της ελαττώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο. Και αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η ύφεση συνεχίζεται στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και οι οικονομικές προοπτικές είναι ασαφείς.

Το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους του με λήξη την 1η Απριλίου, ο αμερικανικός κολοσσός είχε μείωση στις πωλήσεις κατά 2,5% στα 94,84 δισ. δολάρια (89,75 δισ. ευρώ), ωστόσο αυτές αποδείχθηκαν καλύτερες από τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση 4,4% στα 93 δισ. δολάρια. Τα κέρδη διατηρήθηκαν σταθερά στο 1,52 δολάριο ανά μετοχή. Η μετοχή της Apple σημείωνε χθες άνοδο 4,75%. Ειδικότερα, όσον αφορά τα έσοδα για τις συσκευές iPhone, το εν λόγω τρίμηνο αυτά είχαν αύξηση της τάξεως του 1,5% και σε αντίθεση με την ευρύτερη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, η οποία αντιμετωπίζει πτώση στις πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ και υπολογιστών.

Σήμερα πλέον οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, που αγόρασαν με ζήλο ηλεκτρονικά είδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περιορίζουν τις δαπάνες σε συνθήκες αυξανόμενων επιτοκίων και οικονομικής αβεβαιότητας. Οι πωλήσεις iPhone έφθασαν τα 51,33 δισ. δολάρια, κι ενώ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 είχε σημειωθεί ελάττωση 13% στις παγκόσμιες εξαγωγές έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Ωστόσο, η εταιρεία ερευνών αγοράς Canalys δήλωσε ότι το εν λόγω διάστημα η Apple κέρδισε μερίδιο αγοράς έναντι των ανταγωνιστών της στο Android. Η εταιρεία διατήρησε επίσης τα προγράμματα μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών σχεδόν όπως είχε προαναφέρει στην τελευταία της ενημέρωση πριν από ένα χρόνο, εγκρίνοντας πρόσθετες επαναγορές 90 δισ. δολαρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, μιλώντας σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είπε πως η εταιρεία σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων iPhone για το οικονομικό δεύτερο τρίμηνο, εν μέρει χάρη στην εξασφάλιση νέων χρηστών σε αγορές όπως η Ινδία.

Ο επικεφαλής του τεχνολογικού κολοσσού είχε προσφάτως ταξιδέψει στη χώρα, όπου εγκαινίασε το πρώτο κατάστημα της εταιρείας εκεί. «Είμαστε ενθουσιασμένοι από τις επιδόσεις μας στις αναδυόμενες αγορές», είπε ο Τιμ Κουκ. «Κάναμε ρεκόρ σε όσες αγορές είναι εδραιωμένο πλέον το iPhone, ενώ στις αναδυόμενες οι νέες πωλήσεις του ήταν δυναμικές και αναφέρομαι στη Βραζιλία, την Ινδία και στο Μεξικό».

Επιπροσθέτως δήλωσε ότι τα προβλήματα και η συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαλείφθηκαν. Βέβαια δεν ήταν όλες οι προϊοντικές γραμμές της Apple απρόσβλητες από την ύφεση στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών, εφόσον οι πωλήσεις Mac ελαττώθηκαν δραστικά κατά 30% και πλέον στα 7,17 δισ. δολάρια, όπως και τα έσοδα από το iPad. Τέλος, ειδικά στην τεράστια αγορά της Κίνας οι πωλήσεις συνολικά περιορίστηκαν κατά 2,9% στα 17,8 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας ελαφρώς μεγαλύτερη πτώση από τα συνολικά έσοδα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News