Business & Finance Δευτέρα 19/02/2024, 16:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EE: Εξονυχιστικός έλεγχος σε TikTok, για ανήλικους, διαφημίσεις, δεδομένα και επιβλαβές περιεχόμενο 

EE: Εξονυχιστικός έλεγχος σε TikTok, για ανήλικους, διαφημίσεις, δεδομένα και επιβλαβές περιεχόμενο 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία για να αξιολογήσει κατά πόσον το TikTok ενδέχεται να έχει παραβιάσει τον κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες όσον αφορά την προστασία των ανηλίκων, τη διαφάνεια των διαφημίσεων, την πρόσβαση των ερευνητών σε δεδομένα, καθώς και τη διαχείριση των κινδύνων του εθιστικού σχεδιασμού και του επιβλαβούς περιεχομένου, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Με βάση την προκαταρκτική έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων με βάση μια ανάλυση της έκθεσης αξιολόγησης κινδύνου που απέστειλε το TikTok τον Σεπτέμβριο του 2023, καθώς και τις απαντήσεις του TikTok στα επίσημα αιτήματα παροχής πληροφοριών της Επιτροπής (σχετικά με το παράνομο περιεχόμενο, την προστασία των ανηλίκων και την πρόσβαση σε δεδομένα), η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει επίσημη διαδικασία κατά του TikTok στο πλαίσιο του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

«Η ασφάλεια και η υγεία των διαδικτυακών χρηστών στην Ευρώπη είναι καίριας σημασίας. Το TikTok πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις υπηρεσίες που προσφέρει και τους κινδύνους που ενέχουν οι εν λόγω υπηρεσίες για τους χρήστες του, τόσο τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Η Επιτροπή θα διεξαγάγει τώρα ενδελεχή έρευνα, χωρίς αυτό να προδικάζει την έκβασή της», υπογράμμισε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ. 

Από τη μεριά του ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν πρόσθεσε ότι «η προστασία των ανηλίκων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στο πλαίσιο της εφαρμογής του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ως πλατφόρμα που απευθύνεται σε εκατομμύρια παιδιά και εφήβους, το TikTok πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τον κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο». 

«Κινούμε σήμερα αυτή την επίσημη διαδικασία επί παραβάσει για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται αναλογικά μέτρα για την προστασία της σωματικής και συναισθηματικής υγείας των νέων Ευρωπαίων. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των παιδιών μας», συμπλήρωσε.

Απαντώντας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι «το TikTok έχει πρωτοποριακά χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις για την προστασία των εφήβων και τη διατήρηση των κάτω των 13 ετών εκτός πλατφόρμας, ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κλάδος. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ειδικούς και τον κλάδο για να διατηρήσουμε ασφαλείς τους νέους στο TikTok και προσβλέπουμε στην ευκαιρία που έχουμε τώρα, να εξηγήσουμε λεπτομερώς αυτό το έργο στην Επιτροπή».

Σημειώνεται επίσης ότι η κίνηση επίσημης διαδικασίας εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να λάβει περαιτέρω μέτρα επιβολής, όπως προσωρινά μέτρα και αποφάσεις μη συμμόρφωσης. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται επίσης να αποδεχθεί κάθε δέσμευση που τυχόν θα αναλάβει το TikTok για την αποκατάσταση των ζητημάτων τα οποία αφορά η διαδικασία.

Το TikTok ορίστηκε ως πολύ μεγάλη επιγραμμική πλατφόρμα (VLOP) στις 25 Απριλίου 2023, στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, μετά τη δήλωσή του ότι υπάρχουν 135,9 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες των υπηρεσιών του μηνιαίως στην ΕΕ. Τέσσερις μήνες μετά από τον ορισμό του ως VLOP, το TikTok έπρεπε να αρχίσει να συμμορφώνεται με μια σειρά υποχρεώσεων που ορίζονται στον κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωδικαστήριο: Απορρίπτεται το αίτημα της TikTok για αναστολή των νέων ψηφιακών κανόνων της ΕΕ

Τέλος η Taylor Swift από το TikTok; Η δισκογραφική της ζητά χρήματα

«Ερχονται με τις βαλίτσες για να φάνε» – Ελληνικά εστιατόρια κάνουν «καριέρα» στο TikTok

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News